9 juni: Så var det äntligen dags. Buz temperatur började sakta gå nedåt och hon ”tömde sig” på nr 2. Ulrika skyndar sig hit och tror det kommer komma snart. Buz tar det mesta med ro och svara så fint på massage så det blir magen upp och sömn. Ulrika tycker hon är alldeles för cool för att det ska vara dags. Tempens bottennotering 36.2 hamnar kl 19:30, nu är det inte långt kvar. Men ack hela natten gick och runt 24 bestämmer jag mig för att sova några timmar efter 3 dygn med dålig sömn. Ulrika stannar hos Buz jag lägger mig nära i soffan.

10 juni: Hela förmiddagen går och vi funderar på HUR SKA VI FÅ IGÅNG HENNE. det ska ta mellan 12-24 timmar från det man nått botten temperaturen så före 19:30 bör hon föda första valpen. Buz är fortfarande cool och ligger mest hela tiden. Vi bestämmer och för att ta en liten promenad, jag tar fram en bit skinka och vips hade jag en träningshund igen. Som går fot och inte alls ser ut (på huvud och ögon) som en tik som är nära förestående. Inget händer så vi går ut och leker lite med bollen. Buz springer otympligt omkring i glädje över att äntligen få leka igen. Men vid lunch/middags bordet några timmar senare så ser Ulrika att något är på G. Så hon tar med sig Buz in och jag kommer strax efter.

 

Buz lägger sig som i en platsliggning och NU kommer första värken kl 14:15. 45 minuter senare kändes som en hel dag kom en underbart söt liten beige kille ut, med stubbsvans. 209 gram vägde han så han var inte stor.

Hane 1 Beige 209 g
Hane 1 Beige 209 g

15 minuter senare kom en vit tik med två svarta fläckar

Tik 1 Vit med två/tre vita fläckar 196 gram stubb
Tik 1 Vit med två/tre vita fläckar 196 gram stubb

Eftersom vi har flera valpköpare som vill ha tik än hane kändes det underbart att vi åtminstone fått en tik.

15  minuter senare kom det en döfödd hane det tog på oss båda.

Det gick snabbt mellan valparna ytterligare 15 minuter kom en vackert tecknad tik med vit krage och beige.

20170610_191635

Nu kände vi oss lyckliga och funderade på om ultraljudet skulle ha sanningen. Men tyckte oss känna ytterligare en valp.

Ut kommer en kolsvart tik med vit bläs och halv krage, tassarna är vita men benen svarta, sååå häftig. Denna tiken har en kort svans.

20170610_183404

Nu var lyckan gjord 3 tikar och en hane (även om det gjorde ont om den lille hanen som inte fanns med oss) döm då om vår förvåning när ytterligare en liten tik tittar ut. nästan en kopia på Buz fast mer vitt.

Tik 4 vit med beiga tecken
Tik 4 vit med beiga tecken 250 g

Nu kunde vi pusta ut. Snygga till i valplådan, rasta Buz känna igenom henne och hennes spenar som var sååå fulla med mjölk. Vi avvaktade ett tag till men efter att ha varit bortskämda med ca 15 minuter mellan valparna så ansåg vi oss vara klar med valpningen. Buz hade kommit till ro och verkade klar. Ulrika beslutar sig för att åka hem till sig. Men upplyser mig om att två moderkakor saknas och behöver komma ut. Idag eller i morgon. Så när klockan blir 20:00 och hon får en ny värk är jag säker på att det är moderkakan. Går över till valplådan och Buz är både trött och svag. Men plötsligt när jag tittar ser jag ett par vita tassar på en svart valp. Vi fick en bonusvalp. En svart vit kille

20170610_201952
Hane 2 Svart med vit teckning 251 g stubbsvans

Åh vad glada vi är. Vi kommer tillgodose de önskemål som finns. Men sedan är det svåra att det är så himla lätt att fastna för ett utseende och det viktiga är ju att placera rätt valp i rätt hem. Det är det jobbet som börjar nu och ska bli så himla roligt.

11 juni: vi lär känna varandra.

12 juni Viktuppgången fortsätter rakt uppåt. Ulrika sa åt mig att hålla koll framför allt på Tik 1 och Hane 2 som gått upp men inte lika mycket som de andra. Men nu började det lossna även för dem. Jag är lite orolig för Buz då hennes mjölkproduktion är hög, hon har ”bara” fått dietsoppa sedan hon födde valparna. Dietsoppan består av vatten, Maizena, fond, druvsocker och äggula/vispgrädde. Jag växlar mellan ägg och grädde då Buz är riktigt fin i avföringen och hon gillar äggulan bättre. Hon är stinn och det känns som vi har en nalkande mjölkstockning. Mamma Chica fick det med sin första kull, så Ki har skrämt mig. Men idag fick jag igång det bakersta paret spenar med hjälp av ”våtvarmt omslag” och massage. Phu vad skönt det var. Valparna var också nöjda.

13 juni Valparna sover längre och är mer förnöjsamma nu. De sover oftast i hög men kan sprida ut sig något också. Idag har yngsta sonen haft valpvakten då jag har varit och jobbat. Underbart att ha en IP kamera så jag kan ha lite koll från distans.

15 juni Maria har idag varit hemma och suttit ”bunden” vid valplådan, det är svårt att slita sig. Toppen då jag hade möte på kontoret. När jag kom hem så var det dags för manikyr. 144 klor skulle klippas.

Maria som koncentrerat klipper klo 109
Maria som koncentrerat klipper klo 109
Tik 1
Tik 1

Tur jag har Maria, hon har haft ansvaret för kloklippningen på både Ella och Buz sedan Ella kom hem hit. Jag är för ”feg” och tycker jag ser för dåligt.

16 juni Valparna börjar bli mer ljudliga vid spenarna, nästan lite irriterade, ”drar och sliter” de går fortfarande rakt upp i vikt och har nu dubblat sina vikter nästan allihop men jag behöver öka på mängden ”animalier” i Buz mat för att öka mjölkproduktionen. En spene har jag behövt massera då jag tycker risk fanns för mjölkstockning. Men nu är ”knölen” borta så jag vågar öka på. Redan på kvällen är valparna lugnare vid mjölkbaren igen. Buz börjar nu röra sig runt i huset när valparna sover, valparna ligger mer utspridda (troligen för att de inte behöver värmen från varandra) när de sover och så fort det pips, är Buz där, sniffar, slickar rumpor och ser vem som mest behöver henne och där lägger hon sig så de kan komma till.

Buz har även börjat sitta och ge di, när det är få valpar som är hungriga. De når de fyra nedersta spenarna då.

IMG_6699

17 juni Hipp hipp hurra idag fyller valparna 1 vecka. Veckan har gått fort och utvecklingen lika så. Valparna har nu dubblerat sin vikt och jag vet att uppfödarna (Ulrika och Elina) jobbar hårt med att sätta namnen på dessa juveler. Deras bokstav är P.

Jag avslutar den här fliken med en veckorsbilder och välkomnar er till sidan som kommer handla om deras andra vecka här i världen