Nu inne på tredje veckan, tiden går för fort, alldeles för fort.

25 juni:20170625_103053

Vi börjar kunna gå iväg på promenader i skogen, Buz fixar och donar i lådan, sköter om de små men ligger mer och mer utanför lådan. Valpsingarna sover gott och fortsätter gå upp i vikt så de verkar få det som behövs.

26 juni: Idag kom Banminth från Ki, helt slut i handeln så Ki offrar utav sitt förråd. Man ska börja avmaska valparna vid 2 veckors ålder och sedan göra det var annan vecka. Ny på det här funderade jag endel på hur i skogen jag skulle kunna få i valparna 1 cm av denna smörja. Därför hade jag ”tjuvtränat” genom att ge dem smakprov på köttfärs. Man tar lite på fingret och lägger upp det i gommen på valpen. Lite pyssligt javisst men inga problem.

20170626_131821Här är det hane 2 som är på väg att få sin cm av Banminth. (ursäkta suddig bild, inte lätt att vara hundskötare, matare och fotograf samtidigt.)

27 juni Nu var det också dags att se om de små smakportionerna som jag givit dem direkt i munnen kan överföras till en matskål. Utkomsten var olika för de små. Hane 1 var den som först förstod vad som gällde och jag upplevde att Tik 1 var den som sist var med på notorna.

Första måltiden från tallrik (1) 20170628 Första måltiden på tallrik 20170628 Hane 1 blockerar alla

Första försöket gjordes på en vanlig liten porslinstallrik. Här tänker jag lite så att jag vill i det mycket lilla bjuda dem på så stor variation som det går så det aldrig behöver vara en specifik skål eller plats maten ska serveras i.  Tallriken är ju hal och platt, annorlunda från en typisk matskål. Köttfärsen hamnar lite överallt. Tur för Buz som när valparna är färdiga får gå in och ”städa” både valpar och låda. Men det bjuder vi på.

28 juni Nu börjar vi närma oss tre veckor och efter diskussion med mentorerna bestämmer jag mig för att mycket försiktigt börja vänja valparna vid valphagen som är placerad i vardagsrummet. För att skydda parkettgolvet har jag lagt ut byggplast och tejpat kanter. Då valparna är helt ovana har jag minskat hagen så den är i storlek med valplådan. Jag funderade hur Buz skulle reagera (och därigenom överföra till valparna) så med hjälp av sönerna tog vi Buz med oss in till lådan, visade henne vad vi gjorde. Tog två valpar var och gick i en gick i en liten procession ut i vardagsrummet. Buz var med på noterna och lugn. Stod utanför hagen några minuter och betraktade sina små bäbisar och när hon tyckte det var tid gick hon in och la sig för att spä på lugnet med lite mat till de som fortfarande var vakna. 30 minuter fick de vara i hagen innan vi gemensamt bar in dem till lådan igen. Ella fick vara instängd i köket under tiden.

Hela gänget i hagen 20170628

Avslutar även deras tredje levnadsvecka med bilder från 3 veckorsdagen. Denna gång porträttbilder Fick hjälp av maken.Hane 1 IMG_7547 Tik 1 Tik 2 Tik 3 Tik 4 ansikte