IMG_8255

Den här veckan spenderar vi mycket tid utomhus. Jag har sett att OM jag tar ut dem varje morgonprecis när huset börjar komma på fötter (runt kl 6:00) och när det är dags att natta dem (dvs runt kl 23:00) så klarar vi natten utan massa skit i valplådan och dessutom är de ju ute mesta delen av dagen också. Men mellan 8-10 försöker jag ta hand om de stora hundarna, äta frukost och kanske kanske hinna duscha.

Tik 1 nr 2

Det är otroligt rent i vår låda/hage upplever jag. Men de små rackarna rymmer då de helst vill göra sitt nr 2 utanför ”hemmet” fantastiskt men lite stressande innan jag kom på det.

Buz leker mer och mer med valparna och lekarna förändras med valparnas mognad. Varje valp får också lek på sin nivå, vilket är helt fantastiskt att se.

Jag tycker det jag såg i valphagen redan efter 4-5 dagar stämmer fortfarande ganska väl. Förutom de två Svarta valpsingarna som då var kolugna till att vara ganska tuffa i sin lek med de andra. Det är också de två som väger mest.

IMG_8450 IMG_8433

Långsvans får praktiskt taget göra vad hon vill med sin mamma, medans Buzkopian lätt får en tillsägelse i form av att huvudet åker in i hennes mun. Väldigt varsamt men helt klart en tydlig tillsägelse. Det är också fantastiskt att se, tillsägelse görs ”ovanfrån” lek görs ”underifrån” som på bilden, tydligt och bra.  Den svarta hanen är den med mest respekt för sin mamma. Paz får bara pussar och genomgångar. Här kommer en liten film när de leker ”Herre på täppan”. En lek jag lekte mycket med Buz när hon var valp föra att öve koordination och balans. Väldigt roligt tyckte valparna (och Buz) hann knappt lägga ner utomhusdynorna förens de var ovanpå dem.

Under denna vecka började jag även göra valpteserna, vilket var spännande. Tidigare har jag kört valptester (på andra kullar) enligt en amerikansk modell Då gör man testen dag 49 och det kommer en okänd (för valparna) person och genomför hela testen på alla valpar direkt i följ. Nu hade jag varit kontakt med en kompis till Ulrika och mig som utbildat sig mycket inom just valpens mentalitet och i den kursen byggt en valptest som anpassas lite till rasen och som kan göras delvis av mig som vistas med valparna och också av okända personer. Dessutom kan och bör den göras under en längre period och filmas (för en oberoende att titta på) Testen är lätt och att genomföra och denna vecka bad jag Annette komma hem till  mig och påbörja testandet just med kontaktsökande och den sociala biten.

Pricken är ganska nyvaken här och ensam i hagen, har precis varit och uträttat sina behov och vänder om och börjar röra sig mot trappan och deras koja när Annette kommer in i hagen.
Innan denna test gjordes har valparna växlats mellan att möta besökare en och en och i flock.

Så här sa Annette efter att hon träffat alla valpar (Annette är min träningskompis men förutom det är hon uppfödare av Rottis, en av de mest aktiva instruktörer på vår klubb (haft en hel del perrosar på kurs) Testledare MH och väldigt intresserad av hundars mentalitet.

Jag tog Annette ”på sängen” genom denna lilla intervju hon såg inte den komma.