Halvtid – tillfälle 4 på Valp till Stjärna

Så har vi nått halvtid. Vi har nu som grupp hamnat i ”smekmånadsfasen” enligt FIRO modellen som beskriver gruppers utveckling. Vi trivs i hop i gruppen, ingen ser felen och bristerna utan nu är vi starka tillsammans :). Mycket skön känsla i gruppen som även uttalades av en av medlemmarna (att det var en härlig grupp)

firo

Det är den lilla tårtbiten mellan ”Tillhöra” och ”Rollsökning”. Återigen en yrkesskada dyker upp här. Men eftersom detta är min egen analys av kursen så ger jag mig dessa friheter.

Idag stod ”Följsamhet och Pallen” på schemat, men först följde vi upp föregående veckas läxa. Trix med och utan hjälper.

Zigge får idag representera gruppens trix:

Med hjälper, blev det visning av Slalom

Utan hjälper , visar han ”hands up”

som vanlig har alla tänkt till och jobbat på sina läxor. Nu var det dags att varva med lite teori.
Följande punkter hade vi uppe i dialog.

  • Bra träning behöver vara skoj både för hund och tränare. Hur kan passen läggas upp för att de ska vara skoj för just er?
  • Varför är hundens känslor i träningen så mycket viktigare än tekniska detaljer i momenten?
  • Beskriv kort (max tre meningar) hur du vill att din hund ska gå i fria följet.

När det gällde ”skoj för både hund och förare” så hade vi en diskussion om ”men om föraren tycker det är kul så gör ju hunden det också” oftast helt sant men här tog jag en sväng via ”Sociala belöningar” igen. Om hur många hundar inte är helt bekväma att som vi människor som oftast när vi är lyckliga och glada vill krama, klappa och mysa ihop. Vilket en hund inte naturligt tycker är super. Men att vi genom andra belöningar kan uppnå så hunden faktiskt även kan hantera sociala belöningar och att det är himla viktigt att få till dessa för det är det enda vi har med oss in på tävling. Vi berörde både Betingning och Premacks principer i denna dialog.
Den punkten som gav mest pust och stånk var ”Beskriv kort hur du vill att din hund ska gå i fria följet”. Några var mycket bestämda och visste precis hur de ville ha det. Andra fick nästan ågren för att få fram något. I allas ”målbild” så fanns attityden med, svansföring, benens spänst osv. En var tydlig med vart tassarna skulle vara i förhållande till hennes fot, medan de flesta pratade om position i förhållande till benet (bog vs huvud) Vi hade också en diskussion runt huvudets placering. På förra clinicen så tog ju Maria upp hur hon delade upp fotgåendet (min tolkning)

Fotgående

Vilket för mig själv gjorde ett väldigt komplext moment mycket enklare att börja träna. Efter att alla skrivit sina meningar, fick de läsa upp detta för gruppen. Ta plats på ”Scen” och visa upp hur de ser att positionen ska se ut. Här var jag väldigt noga med att var och en skulle sätta ner hunden och själv ställa sig i den position de ville ha. Mutor var absolut tillåtna för att få valpen att sitta still och föra huvudet dit varje förare ville ha dem.

Hela gruppen

Så här ser det ut, visst är de duktiga. Jag tog så många foton som möjligt (som jag sedan skickade ut enskilt och frågade frågor efter det jag såg på plats och/eller på bilderna. Det är ju deras fotposition vi är ute efter och jag vägleder lite försiktigt och hjälpte där de ville ha hjälp. Dialogen på mail när vi tittade på bilderna klargjorde nog en hel del)

Så här gjordes försöken

Susanne2

Jag upplever att övningen gav deltagarna en hel del insikter som de kan ta med sig i framförallt belöningsplaceringens vikt, synen vi skapar hos valpen i förhållande till oss osv. Blev ett riktigt bra pass. Den avslutades med att jag återigen trycker på att denna typ av träning INTE får trycka ner valparna utan den största biten är att titta på motivationen.
Vi hann med pallen och motivationshöjande övningar som backa näsa/nos och kasta en godis gå ifrån och belöna när valpen kommer upp vid sidan. Avslutade givetvis med en analys och vi hade hamnat över tiden med ca 15 minuter.

Bra tillfälle med goda glada kursare både två och fyrbenta.