Tillfälle 2 Valp till stjärna

20161102_232807

Veckorna springer iväg, Idag var det då dags för tillfälle 2 på kursen. Fick redan förfrågan om jag ska hålla del 2 på kursen också, samt en förfrågan om jag ska hålla del 1 efter årsskiftet. Jag säger bara ”hold your horses” först ska vi komma igenom denna kurs. Men visst är det kul att det efterfrågas. Men nu ska vi ju göra en analys av detta tillfälle.

Förberedelse:

Denna gång kändes mycket enklare att förbereda. Jag hade bestämt mig för att undvika OH presentation och istället körde jag lite stödord på tavlan. Tiden för förberedelserna var kanske 1 timme, skumma igenom ingående kapitel och fundera på upplägg. Målet var att varva aktivitet med snack bättre än förra gången och få en större delaktighet i dialogform. Upplägget såg  ut som följande

Aktivitet

 • Visa en aktiv och en passiv belöning.
 • Vilka delar i belöningar är viktigast att fortsätta träna för dig och din hund ?

Framgångsrik träning:

 • Beteende styrs av konsekvenser.
 • Förklara på rätt sätt (klickerleken)
 • Dela upp och sätt rätt kriteria, ligg inte kvar för länge.

Effektiv Träning:

 • Plan Do Check Act.
 • Från belöning till belöning (Eva Bertilsson)
 • Hur fokuserad är jag, 2 minuter.
 • ”5 snabba”

Aktivitet:

 • Träna på sitt
 • Träna på att runda föremål.
 • Träna på att få hunden engagerad i hela träningssekvensen- glöm inte att det är korta pass i början som gäller

Analys:

 • Vad behöver du göra för att din hund ska klara att hålla engagemang?
 • Hur kan du fortsätta sitt och runda träningen till nästa tillfälle?

Under:

Ny plats för ” gruppmoment” Deltagarna tänkte till för att förändra position i förhållande till varandra. Jag genomförde det jag planerat. Lekövningen avslutades för alla med applåder (bra att träna valpen på olika ljud) Vi hade bra dialog runt var och ens träning, saker som kom fram:

 • Vad menas med passiv/aktiv belöning. Menar vi att hunden är passiv i sinnet eller håller sig stilla?
 • Hur jobbar vi när hunden ”tränar” matte. dvs om hunden föredrar godis istället för lek hur gör jag då för att få till leken.
 • Att vänta för länge innan man belönar, eller belöna för länge så att valpen tröttnar, hur hantera?
 • Att se till att hunden behöver vara aktiv i att fånga leksak istället för att få den serverad och kanske till och med intryckt i munnen.

Bra diskussioner och duktiga förare och valpisar. Flertal har redan börjat med omvänt lockande  och använder det som lugnande övning.
Vi var överens om vad de behöver träna vidare på jag berättade lite om det verktyg jag använt när det gäller Buz, som jag tagit från arbetslivet SWOT-analys.

SWOT Buz 4

I min analys vad jag behöver jobba mer med själv i lekutveckling. (bilden jag visar ovan är från när Buz var typ 6 månader, nu ser den annorlunda ut)

Framgångsrik träning: Som utgångspunkt körde vi ”klickerleken” dvs en person (Cattis) får lämna rummet, vi valde belöningsordet ”japp” en annan av deltagarna fick enbart med belöningsordet få Cattis att gå fram till vita tavlan och rita. Vi gjorde det lite trixit genom att hon måste rita med en specifik penna. Starten gick bra men ju närmare tavlan Cattis kom och som hon själv uttryckte det ”ju mer störningar” dvs pryttlar att välja mellan dessdå svårare blev det. Tills slut började Cattis även fråga oss vad hon förväntades göra och när vi inte svarade struntade hon i att testa de sakerna. Diskussionen var superbra efteråt. Där vi kom fram till just hur skulle vi ha kunnat göra för att få till en bra träning, ex.v. genom att först tillrättalägga miljön (dvs ta bort störningarna) tills saken i sig satt. Vi hittade också några ställen där timingen på belöningsordet satte Cattis i ett felaktigt spår. Vi diskuterade också att det gäller att sätta justa kriterier och dela upp övningarna så att rättfrekvensen blir hög.

Effektiv träning:

Även här tog jag upp ett verktyg från arbetslivet

PDCA-250

För att få till bra träning där vi utvecklas så måste vi planera, utföra, registrera och förändra för att hela tiden utvecklas och komma i mål. Jag tog också upp Eva Bertilssons ”från belöning till belöning” och fäste ihop det med Marias tänk. Börja lek lägg in något litet ”arbete” för att sedan avsluta med lek.

Jag tryckte mycket på hur lång tid orkar du som tränare fokusera, hur många tankar har du tänkt under ett fritt följ  som inte har med dig och din hund i arbetet att göra. Om du tappar fokus hur kan du kräva att hunden har fokus? Vikten av att använda äggklocka och fokusera under de korta stunder man tränar och få till kvalitativ träning. Jag tog upp ”5 snabba” som jag fått av Sara och anammat helt. 5 små burkar med 5 godisar i varje in i kylen på morgonen. Under dagen plockar jag fram burkarna en efter en och kör 5 repetitioner. Efter dagens slut har hunden fått 25 upprepningar spridda under dagen jag har hunnit planera och följa upp mellan varje ”minipass” och träningen går fort. Mina hundar älskar ”5 snabba” kan jag säga.

Sedan var det dags för lite aktivitet igen, egentligen fanns både sitt och runda på agendan för dagen, men tiden springer när man har roligt så jag fick välja en av de två övningarna då det fick bli ”gå runt”. Här måste jag säga att jag tycker det var svårare att få till riktigt bra. Känner att det hade varit en fördel om vi hunnit träna in ”håll halsband/sele” och få tryck framåt som i konkurrensleken ordentligt på alla valparna. Kändes som en del som inte gjort övningen förut (oavsett hund) hade svårt för sin egen motorik. Denna måste jag klura på litegrann. Jag visade först med Buz. Sedan fick var och en pröva. Det var svårt med timingen när ska man släppa valpen, visa leksaken, röra sig framåt. Men alla förare jobbade på bra så efter några försök fick alla till minst ett lyckat försök.

Jag hoppas nu att alla tränar denna roliga övning så vi kan pröva det i hund hallen senare. Vi pratade lite om sitt, frivilligt kontra med hjälper. Vi kom in på Marias korsade armar med leksaken över bysten och lite indianträning trots att det inte står i boken, för att få in lite stadga i sittet.

Analys:

Dagen kändes bättre i planeringen, fick till det mesta. Men jag blir lite frustrerad över allt jag vill vi ska hinna med men inte hinner med. Man skrapar bara lite på ytan. Funderar över om kursen bör hållas varannan vecka för att alla ska hinna träna mer emellan. Kanske behöver trycka på att lära in konkurrensleken efter första tillfället för att dra fördel av den i runda.

Nu kör vi på tisdag nästa gång. Tjoho.