Tillfälle 3 ”Valp till Stjärna”

Så nu har vi landad på tillfälle tre och jag börjar känna mig lite varm i kläderna, som vanligt kanske jag ska säga. Tycker det brukar ta två gånger för att komma underfund med vilka deltagarna är och få ett litet grepp om deras hundar och vad de behöver eller varför de verkligen går kurs. Jag har bra deltagare på kursen olika inriktning och erfarenhet men homogenare än vad jag trodde de skulle vara (när jag la ut kursen) Underbara individer till valpar.

I Studieplanen stod det för idag följande punkter som skulle diskuteras

  • Vad är ett kriterium?
  • Hur vet du att du sätter rätt kriterium?
  • Varför är det viktigt att alltid vara noga med att hunden har en bra aktivitetsnivå i träningen?
  • Det är svårt att få en hund som alltid är riktigt engagerad. Varför tror du att det är det?

Men innan vi gick in på teorin började vi med lite praktiska övningar. Idag hade jag satt fram stolar för dem att sitta på, men fortfarande i samma tema att sitta på rad som förberedelse till gruppmoment. Dock var kriteriet för att få sätta sig på stolen att valpen skulle vara lugn. Direkt kom kriteriediskussion igång (helt fantastiskt) vad menas med att valpen är lugn? Måste valpen ligga eller räcker det med att han är lugn? Eller får hunden sitta? Vilken bra dialog runt kriterier och hur olika vi ser på dessa 🙂 Det var 5 deltagare på kursen denna gång 4 började på stolen 2 åkte ner på golvet efter tillfällets gång. Hundarna hade fått olika kriterie och vissa släppte på dem. Tog inte så mycket runt detta vid detta tillfälle utan tänkte följa upp med detta nästa gång.

Första övningen var att visa upp ett bra upplagt pass för just sitt ekipage och göra en snabb planering hur det skulle se ut på övningen runda:

  • Antal repetitioner
  • Hur genomföra passet
  • Vilka belöningar ska användas

Alla fick skriva ner sitt lilla pass, informera alla om vad de tänkt, sedan utföra och därefter analyserade först den som utförde och därefter de andra deltagarna och till sist la jag till det som jag såg om det inte redan var sagt. Mycket bra diskussioner bl.a om lugna belöningar och fartfulla belöningar. Om Curling/Mutor/Hjälper vad ska användas och varför. Alla höll sig till begreppet ”antal upprepningar” Så här såg det ungefär ut

”Jag ska runda 3 gånger, belöna med leksak på långt snöre. Börja nära och öka avståndet vid varje upprepning”
Förra gången vi gjorde runda så använde jag en av klubbens fina vandringspokaler, denna gång använde jag en mattunna för kvarglömde saker. Detta störde några av valparna (att det stod en ny grej där) vilket gjorde att det uppstod en mycket bra dialog runt miljöträning och hur hantera den i träningen. Efter att detta blev tydligt hanterade de andra det i sina pass superbra. Någon lät valpen först nosa av tunnan. En annan jobbade med ”klara färdiga gå” närmare och närmare tunnan. Medan den tredje varianten var att ”leka upp” valpen så den fick mer ”tunnelseende” och var därför mer upptagen av uppgiften/belöningsförväntan än tunnan som sådan.

När vi sedan kom till dagens teori hade det nästan gått en lektionstimme (även om valparna max arbetade 2-3 minuter så var det förberedelse och himla bra dialoger som jag tycker täckte mycket av det som är viktigt)

För mig hör kriterier ihop med Mål (som ska var med i tillfälle 4). Detta är troligen en yrkesskada sedan jag hållt ett antal visionsseminarie med olika arbetsgrupper. Om jag inte vet vad målet är hur ska jag kunna sätta kriterier. Om jag vet målet kan jag sedan bryta ner kriterierna hela vägen till pyttesmå delar. Jag vill gärna ha en klar bild för mig själv, då blir allt mycket enklare. Så jag fick åter igen gå ”händelserna lite i förväg”

Utgå från vision -> mål -> kriterier för att hamna i små delar och hur jag måste jobba för att ha rätt nivå på kriteriet 80% regeln när får jag gå vidare. Om jag inte lyckas på första, andra försöket hur göra då?

Aktivitetsnivå är något som med Buz jag fokuserar på ganska mycket. Nu har jag till största del retreivers inte så mycket ljudande där men det fins en och annan som har lätt till snack. Det här ämnet kommer ju tillbaka nästa vecka också.

Engagemang hade vi ju pratat om förra veckan och där var alla nu med. Korta pass, avvägda belöningar och analys av tidigare pass. Sluta när det är som roligast. Men detta kommer vi troligen behöva ”Nöta” in i oss alla, så himla viktigt. Kommer ju upp när vi pratar ”hundens känslor” nästa tillfälle igen tror jag.

Sist gick vi igenom frivilliga beteenden och hjälper. Här kommer det ju också in en del tänk runt mutor (detta ämna var ju uppe i veckans No Limit Obidience också, dock efter kurstillfället). Jag har ju en hund jag jobbat mycket med shaping och en jag använder mycket mer hjälper på. de är helt olika att arbeta med nu. Dock har jag lite svårt för helt frivilliga beteenden, tycker att vi använder ofta lite hjälper ändå, fast det inte diskuteras så mycket. Däremot hade vi ju det uppe hur skilja mutor och hjälper åt. vilket känns viktigt att få fram.  När diskussionen var klar jobbade vi med både sitt och ligg utifrån var och en. Nu körde vi alla i stugan samtidigt och där upplevde jag att helt plötsligt glömde deltagarna bort att bara köra några få repetitioner innan de vilade. Så de sista 2-3 jag skulle hinna titta på sa föraren ”nu orkar han inte mer, vi har jobbat så hårt”.  Detta behöver jag också ta upp nästa gång på kursen.

Nästa tillfälle vi har är på onsdag. Nu står följsamhet och pallen på agendan. Det blir kul <3