Om mig

Ella och Susanne
Ella och Susanne

Hej!

Här hittar du mig, Susanne Persson, med ett stort intresse för hundar. Framförallt mina

egen Ella, Calmigos Caramella, en perro de agua español på 9 år och Buz, Solhems Bouza do Rei, 2 år som samägs med Calmigos Kennel.

Jag älskar att planera, träna, analysera och återigen träna både med mina egna hundar och med andra människor och deras hundar. Därför har jag utbildat mig till hundinstruktör, SBK allmänlydnadsinstruktör, Rallylydnadsinstruktör och Bruks/tävlingslydnadsinstruktör som tassar runt och håller kurser.

Jag och Ella har nosat runt på många grenar inom hundsporten som jag tror passar oss.

Agility, Ella är en perfekt agilityhund men matte är helt klart för långsam, men ibland tar vi oss runt en bana på klubben bara för att det är skoj, Ella älskar det. Nu sedan två år tillbaka har vi lagt av då Ellas framben inte håller för denna aktivitet (Artros i armbågarna).

Tävlingslydnad, Lagom hastighet för matte, Ella är mycket lättlärd, ibland för lättlärd då blir det gör om och gör rätt, vilket tar lite längre tid. men hur nyttigt som helst. Även detta är problem med snabba inbromsningar, vända om i full fart passar inte Ellas armbågar. Här jobbar nu jag och Buz. Vi ska under våren ge oss på Klass 2 och tränar för det. Buz är en superrolig träningskompis.

Sök, jätteroligt men tidskrävande så det får vänta tills vi är pensionärer eller åtminstone barnen är utflugna. Ella är smäcker och snabb i skogen och trots fullt ointresse för människor duktig på att leta rätt på dem i skogen.

Spår, En bra sysslesättning som ger hjärngympa spår på 1 km är oftast inga större problem, snabb och fokuserad, även här gäller det att matte hänger med och hinner över stock och sten. Vi är ett träningsgäng och byter spår med varandra vilket är spännande både för hund och matte.

Viltspår, vi har klarat anlagsprovet och ett öppenklassspår. Men efter förra nyår har vi lagt detta lite på hyllan då jag tyckte Ella blev berörd utav skottet som skjuts en liten bit innan spårslut. Ella gillar mest själva spåret så hon fortsätter spåra även efter klöven är hittad. Detta gör vi till aktivering numera då det inte behöver avlossas några skott.

 

Rallylydnad, har vi hunnit tävla i några gånger I år har vi dammat av Rallyn och tagit oss igenom avancerad klass. Detta är också en sport som både matte och Ella gillar. Lagom mycket samspel, lagom mycket klurigheter och roligt att vi gör det tillsammans 🙂
Ella har under året (2016) tagit sin mästartitel, vilken pensionär.

Traiball, Ella är en hejare på att putta stora bollar. Vi provade på, gick en kurs men har aldrig tagit det riktigt seriöst, mer en lek. Ännu finns ju inte Traiball som en officiell sport men kanske en dag.

Kantarellsök, Ella är/var superduktig på att hitta kantareller, specialsök tycker matte är jätteroligt. Dock kom vi aldrig riktigt vidare från utlagda kantareller till att hitta dem självmant. Helt beroende på att de första gångerna man sätter sin hund på uppgiften bör den lyckas och JAG är urdålig på att veta om det finns minsta möjliga chans att få utdelning i skogen 🙁

Sim och Räddning, Ella har tillsammans med husse klarat sim och räddningsprovet som finns för större vattenhundsraser. Vi med perrosar kan bara ta det provet inofficiellt, men endå jätteroligt med en imponerad domare som tyckte det var orättvist att våra hundar var så lättlärda.

 

Freestyle, dottern gick en kurs när Ella var runt året. Vissa moment sitter kvar och i våras gick jag en kurs med Ella i trix för en freestyleinstruktör så vi fräschade upp och lärde oss lite nya rörelser. Jättekul.

Nosework, Eftersom Ella fortfarande behöver aktivering och jag gärna ser att mina hundar får arbeta så har vi i år gått Noseworkkurs och även här briljerar Ella.

Så summa summarum, allt i hundträning är roligt. Fokus med Ella ligger på Rallylydnad, Nosework och spår. Men vi gillar all typ av inlärning.

När det gäller Buz  tar jag det lugnt, Förra året blev vi uppflyttade till lägre bruksspår,

Buz och Susanne
Buz och Susanne

Lydnadsklass 2 och i år har vi tagit Championat i Viltspår. Buz är en underbar hund och jag har jobbat hårt för att få till fina grunder. (Ett av mina älsklingsområden att träna) Jag hoppas vi får lång tid på oss att träna och tävla lydnad, bruks men även Rallylydnad och nosework.

Buz samägs med Ulrika på Calmigos, förhoppningsvis ska hon klara alla tester för att få en kull (troligen under 2017)

Förutom hunderiet så ägnas resterande fritid till familjen som består av 3 barn och make. Mina äldsta barn har nu börjat jobba och vårt yngsta barn ska börja andra årskurs i gymnasium.

Dessutom delar jag maken Mats stora intresse i segling, eller han har intresset i segling jag har intresset i att vara ute med honom i båten, segla lite men framförallt njuta vid någon kobbe, kanske vid grillen.

 

 

Kommentera