Livet fortsätter trots pirr i magen

IMG_3496

Efter frågan från Ulrika om det inte var dax att ta valpar på Buz gick andan lite ur mig i min tävlingsplanering. Målen var ju satta men det är nog dax att revidera dem.  Tidigare mål var uppflyttad till högre spår och Uppflyttad till Klass 3 i Lydnad. Två tuffa mål men jag kände att det var möjligt. Men nu får jag nog revidera den planen, framförallt om det nu blir valpar, då blir det inget tävlande förrens tidigast till hösten och inte mycket tränande heller under vissa perioder. För att inte lägga ner är jag superglad att jag har torsdags och lördagsträningarna och söndagarna i ridhuset.

Lite pyssel blir det hemma också. Jag har försökt tänka till och planera min träning och göra kampanjer. Just nu är kampanjer runt

Hemma ”5 snabba”

 1. Backa (10 steg)
 2. Stanna (Utan massor av tramp)
 3. Kryp
 4. lyfta/hålla pinnen i samma grepp  efter en sortering

På inomhustiderna

 1. Tysta apporteringar (Dirigering)
 2. Kedjor/Uthållighet
 3. Inkallning med fokus på ställandet med bibehållen fart.
 4. Fotgående
 5. Z/Ordförståelse
 6. Gruppmoment

I Ridhuset

 1. Ingångar på plan
 2. Z/ordförståelse
 3. Inkallning med fokus på ställandet med bibehållen fart.
 4. Framförgående med fokus att gå rakt fram
 5. Gruppmoment

Idag har vi varit inomhus tillsammans med Cattis/Rippe och Cia/Miller. Jag hade båda hundarna med mig. Vi bestämde att värma upp i 10 minuter sedan hjälpa varandra 10 minuter var. Jag började med Buz. Kastade 4-5 godbitar utanför buren släppte ut henne sedan ställde jag upp för att göra entré på plan. Buz kommer upp vid min sida sedan går vi ett tävlingsmässigt långt Fotgående (utan mer uppvärmning). Jag säger bara, jag är såååå nöjd. Fin position, lite tittig första 10 metrarna sedan var det bara att köra. Inga släpp i svängar eller helt om (körde inga halter utan bara vanlig fart) Tog också en språng marsch med helomvändning och lite saktagående. Buz fungerade finfint. Massor av kamplek (med nya leksaken) sedan in i buren.

Ellas tur. Vi körde fotgående och Z snurrar och sidbyte bakom och framför, ville träna mig på att gå i Buz takt men med långsammare hand och rösttecken vilket fungerade fint. För fotgående är det en för långsam takt för Ella men för RL är det nog den medelväg vi ska gå. Härligt.

Sedan hjälte vi varandra. Först körde vi kontaktleken med Miller sedan konkurenslekar med Rippe. Börjar se stora skillnader superkul. Sedan fick Cattis hjälpa mig med Apporteringsdirigeringen. Fick ju tips på hantering av ljud från Maria D efter hennes Sivträning, som påminner i hur jag brukar göra med ”dead or alive” med ordförståelse som jag kört efter de senaste 3 löpen. Dvs omvänt lockande och belöna i olika positioner på TL. Detta är 3 eller 4 passet vi kör och det börjar ge skillnad. Idag blev det följande pass:

 • Kastar godis, går in på planen, ställer upp för momentet, Cattis kommer fram, lottar apport, går ut, svänger vänster lägger ner apport, går mot utläggning av höger apport, Tjohooo, belöning
 • Ställer upp för momentet, Cattis kommer fram, lottar apport, går ut, svänger vänster lägger ner apport, går mot utläggning av höger apport, Pip 🙁 avbryter lägger ner Buz sätter mig på en stol.
 • Ställer upp för momentet, Pip/frustande 🙁 avbryter går av plan, kör några fokus ”titta på godis” utanför plan, kastar några godisar, ställer upp Buz går in i fotposition, vi går in på plan, Cattis kommer fram, lottar, går ut, fotkommando, vänder om går av plan och Tjohooo belöning
 • Ställer upp för moment, Cattis kommer fram, lottar apport, går ut, svänger höger, lägger ut, vänder om lägger ut höger, Jag går fotgående förbi konen hela vägen upp i jämnhöjd med båda konerna, vänder helt om språng marsch, vanlig marsch, vänder upp mot hindret (samma håll som apporterna) skickar över hindret och belönar Tjohooo vilken brud.

Superbra pass och som sagt det verkar ta skruv, klapp på axeln till mig som kom ihåg att förändra belöningsstället varje gång. Att agera även på frustning inte vänta tills det blir ett pip.

In med Buz i buren, Ellas tur.

Vi fortsätter med lite stadgeträning i framförallt Stanna vilket var kul. Sedan lite annat smått och gott RL liknande grejer.

Buz nästa pass blev en kedja.
Ingång på plan, transport, Z, Rak inkallning, Rutan, lång transport Belöning med kamp i transporten. Buz hängde ihop men det var lite kamp vid rutan, där hon stannade självmant långt fram i rutan, dirigerade om henne hon gick åt höger istället för bakåt så tillslut gick jag bort och ställde henne längst bak i rutan. Note to myself jobba mer på att stanna långt bak. Resterande var helt ok och jag tycker hon håller ihop. Men dessa pass är just för att jobba på uthållighet och inte detaljer, de får jag ta med till andra tillfällen.

Buz sista pass var inkallning med ställande jag gjorde två olika varianter.

 • La Buz ner lät henne springa och sedan springa och hämta en leksak som låg bakom henne på en belöningssignal.
 • La ut leksak långt bak, ställde Buz ungefär på det avstånd som hon ska ha från mig. Belönade henne att hon stod stadigt.

Har fått lite ångest för detta moment av många anledningar. Men dagens pass kändes hoppgivande.