Träna för tävling

Den här veckan har planen varit att börja kedja ihop klass 2 momenten. Alla är inte klara men jag behöver jobba med att träna helheter mycket mer än jag hittills gjort. Samtidigt har jag fått massor av bra input.

Vi är ju 4 st förare i vår träningsgrupp med total 9 hundar i varierande ålder. Ella är äldst med sina 10 år och yngst är Alex med sina 6 månader. Olika hundar med olika behov och dessutom tränar vi minst 3 olika grenar (Lydnad/Rally/Jakt) så träningsupplägget blir lätt lite kaotiskt. Denna vecka har det varit en hel del störningsträning på mina kompisars agenda.

En av Buz svagheter är att hon tappar fokus korta stunder om/när det ligger saker på plan. Ju högre upp i lydnaden dessdå mer koner/chinahattar mm finns på planen så jag tackar och tar emot när planen fylls med all möjlig bråte. (Framförallt Buz leksaker)

Buz älslingsleksak
Buz älslingsleksak

Bl.a. denna filur som funnits med sedan Buz kom hem till oss men som nästan 99,5% av tiden ligger ovanpå vår bokhylla. Buz sitter ofta och trånar efter den.

Nåväl planen för veckan har i alla fall varit att kedja två moment i taget. Belöna enbart någonstans i sista momentet i kedjan. Ex.v. apporteringsdirigering -rutan, belöna med en boll på väg ut mot rutan (farten) efter belöning gör jag nästa kedja som består av det momentet jag tidigare belönat och ytterligare ett moment. I mitt fall rutan->transport -> hopp metallapport -> belöning i transporten.

Förutom det planerade dvs kedjorna fick jag fantastisk oplanerad träning på att stanna i tävlingsfokus och att ”rädda poäng” genom ”plan B” träning. Toppen bra.

Dessutom fick jag det hela på film.

Om vi börjar med ”plan B” filmen.

Tjejerna hade preppat en rak linje med 5-6 leksaker och filuren satt på konen jag använde för dirigeringsapportering (phu). Dessutom stod rundakonen och massor av RL skyltar ute mitt i dirigeringsytan. Hemskt svårt och hittills har jag inte övertränat dirigeringsapporteringen överhuvudtaget. Så från 0 till 1000 på en gång. Så här blev det ocensurerade resultatet. Troligen hade jag fått 0 p på detta men jag är stolt att vi jobbar oss igenom detta.

Nästa område är fokus. På andra kedjan går vi över RL banans startband som fastnar i Buz fot. Min hjärna går på högvarv, minns en FB film Brandel lagt upp när detta händer på en träning med App och han fortsätter utan en reaktion.

Filmen fladdrar förbi i mitt huvud och jag bestämmer mig på två röda att stanna i bubblan och se vad Buz gör. Så här blir det:

 

Kan inte annat än att känna mig supernöjd. Hon sparkar till någongång, skakar sig i transporten och ligger längre fram än normalt. Men vi håller ihop, tjohooo.

Bra träning dock finns några notes to myself:

  • Stadga mellan skiftena i fjärren. Både i tid mellan kommandon och om andra kommenderar.
  • Ovanstående påverkar också gruppmomenten.
  • Springa till rätt sak. Kon bredvid rutan ger dragning ut från rutan. Hinder bredvid rundakonen, Buz rundar hinderstödet.

Så här ska vi nu lägga in en liten kampanj. Här är en liten film på när jag tränar stadga i fjärren.