Träna i skarpt läge

I veckan fick jag lite hicka. Läste ett inlägg på Facebook om att det är så få som tävlar i Klass två så flertal tävlingar fått ställa in. Mitt mål är ju att köra lydnad inomhus i hall innan Brukssäsongen sätter igång.  Då mitt mål är att satsa på lägre spår. Har tittat ut några tävlingar, men missade att anmäla till dagens tävling då jag upplevde att Buz löp gjorde att jag lite tappade tron att vi skulle komma igång. Efter att ha fått hicka mailade jag Kungsör för att se om det fanns någon möjlighet att efteranmäla. Helt otroligt hade ett ekipage just hoppat av så svaret kom snabbt att vi var välkomna. Oj vad det knöt sig i magen. Min tidigare träning har ju gått ut på att starta i början på mars. Men självklart var jag väldigt glad, för även om Buz har lite ”grus” som vi behöver gräva bort så skulle en ”skarp” avstämning vara precis det vi behövde. Vi har kört så ”skarpt” vi kunnat både med Brandel och med Kenth Svartberg tidigare i januari. Att Lotta Hagström är domare kändes också bra så man verkligen får feedback i situationen.

I morse åkte så Buz och jag dit. Det var 8 startande och jag hade förutsatt  mig att det var träning vi var där för. Jag förberedde Buz på bästa sätt Föreredelserna behöver slipas lite på men fungerade ok i detta förhållande.

Sedan var det bara in och köra. Det var jättekul OCH jag har aldrig varit så lugn på tävling som jag var idag,underbart.

Jag har helt klart mognat som hundförare, vilket riktigt kändes. Trots att jag i ryggmärgen tänkte på lk 3 och att vår tid i solen var slut efter Fjärren. Så höll både jag och Buz ihop riktigt bra.

Svårigheterna med denna tävling:  LÅÅÅÅÅNGT fritt följ, (tror det var 2:30) Vittring och fjärr mot rutan, rutan mot ett hörn där publik/hundar uppehöll sig stundvis. Ljud/prat på läktaren (hundar på läktaren) Väntetider mellan momenten var längre än jag (och säkert många med mig) tränat på.

Vad gav då denna avstämning:

  • Vi är på rätt väg, ljudet/”gruset”/belöningsförväntan höll sig borta genom hela programmet (förutom då jag ”lurade” Buz efter fjärren och snopet fick gå ut på planen igen istället för att äta upp kattmaten som väntade)
  • Vår kedja vi gör varje träningspass börjar ge resultat.
  • Våra tävlingsbelöningar och transporter fungerar, men kan vidarutvecklas att bli mer förberedande för nästa moment.
  • Oplanerade pauser, ex.v när apporter skulle hämtas har jag inte planerat för men, platsade henne vilket visades sig vara ett bra koncept för Buz.
  • De delar jag plockat ut för att fördjupa Buz kunskaper i är ännu inte ihop plockade så de är tävlingsbara (Tydligaste var på Vittringen där jag jobbat med två saker att greppa och inte byta grepp och komma in och sätta sig rätt vid sidan. På tävlingen nollade vi detta moment då hon gick ut och plockade första bästa pinne innan hon kom på sig och bytte till rätt pinne, kom in och satte sig korrekt men vägrade släppa pinnen :D, men jag är inte orolig för detta moment det kommer bli fint när vi är klara, bättre än innan och då satt sorteringen varje gång)

 

Självklart har det även givit förbättringspotential i de enskilda momenten också. Som jag ska/kan ta tag i när det passar.