Avslutning Valp till stjärna

20161214_191336Vi börjar som vi slutar, fast bilden har förändrat lite på de 8 tillfällen vi träffats har hänt mycket med de små valparna. Nu börjar de bli större, gängligare och har mer attityd. Kul för mig, till största delen kul för ägarna och attans vad de utvecklats. Vi har varje vecka flyttat oss runt men alltid intagit ”guppmomentsposen” runt teorin. Idag var det 2 borta men alla retreivers var med.

Vi jobbade igenom läxan och Tina som inte varit med förra gången fick hjälp att komma igång. Zigge är mycket godisfixerad vilket ställer till det lite för Tina. Men genom att ”utmana” honom mer, så liten han är kom vi framåt. Tina hade lite funderingar på att hålla apporten backa för att få Zigge att ta ett fint grepp och hålla. Belöningarna låg i fickan vilket medförde att när Tina släppte apporten så gjorde Zigge det också. Detta fixade de snabbt genom att ha godiset i båda händerna. Ingen belöning om inte Zigges nos/tänder var rätt. Snabbt som bara den kom han på hur man ska göra för att få belöning som levererades nära bitdelen på apporten. Snabbt gick det framåt. De andra hade också kommit vidare i sin apportering och vi jobbade lite med att få upp intresset för att gripa på någon mer.

Därefter utmanade jag dem genom att säga att det var bara 5-6 månader kvar till tävling. De fick lite hicka, men det förde oss in på ämnet för dagen. Vi pratade uthållighet, att hänga med vid avslutat moment, transporter, rätt på första försöket, kedjor och störningar.

Tyvärr han jag inte filma så mycket (bad två av deltagarna om film dagen efter på deras störningsträning, här kommer de, det är alltså andra försöket i annan lokal)

Först ut är Alex 16 veckor gammal

Vi använder omvänt lockande och jag försöker störa bort Alex. I denna film lyckas jag några gånger, men går ut ganska ”aggressivt” Om han blir störd slutar jag störa en liten stund och Susanne stänger handen. Så himla duktig.

Sedan har vi Rippe 6 månader gammal

Här leker Rippe med matte Cattis för att försöka bli utstörd av mig och min godisskål.

Därefter jobbade vi lite med ”transporter” två pokaler för att visa var deltagarna skulle utföra något litet för att sedan gå iväg, om hunden följer med belönas den vid transporterna. Tjohoo vad bra övning framförallt för förarna. Det gick inte alltid som de tänkt sig. Trots att vi pratat mycket om att jobba på att få med sig hundarna. Vissa lyckades fint andra inte.

Sist fick de göra en liten kedja (som början på one by one) där de skulle lyckas på första försöket. Supernyttigt och tydligt för förarna.

Här visar vi en liten film på Chilla 4 månader.

Matte berättar innan sin plan, Först ett sitt med stadga, gå ifrån en pyttebit och göra ingång, kasta iväg en godis och få Chilla att följa.
Det mesta gick superbra, analysen matte Helena gjorde efteråt att hon fick ”blackout” när hon skulle kasta sin godis. Där ser vi hur mycket vi påverkar utkomsten av vår träning.

Nu är kursen slut och vi har haft 8 underbara veckor. Jag hoppas vi kommer se dessa ekipage på tävlingsbanorna framöver men först jul och därefter massor av rolig träning. Fler ”valp till stjärnan” kurser hoppas jag att  jag får chans att hålla. Det var superkul kurs att hålla.

Hoppas också Maria kommer med del 2 av kursen.