En stor mängd glädje, En skopa känsla och lite teknik

Idag har jag lyssnat på Ditte Andersson och få se hennes hundar Abbie och Magic och gästhunden (Aussien) Qvick träna fotgående. Det är första gången jag lyssnar till och ser Ditte träna hundar, vilken tjej. Men det hade jag redan förstått så det var med spänning jag åkte till Eva Bodfält i kväll. Clinicen handlade om Fotgåendet och hur man tränar från början med grundövningar och fortsätter mer avancerat. Det var så mycket att se och lyssna på, häftigt. Mycket repetition men jag behöver bli påmind för ibland rinner det ut det som en gång kommit in i skallen. Men också en del tips och tänkvärdheter som jag ska stoppa ner i min ”ryggsäck” suga på lite och se om och när jag ska föra in det i vår träning.

Ditte pratar mycket om glädjen och våga tro på sig själv och sin egen känsla i  hundträningen, hon bjöd både på det hon lyckats bra med men även där hon ibland har gått fel med sina hundar. Jag kan nog prata för större delen av publiken när jag säger att Ditte behövde inte mer än 5 minuter förrens hon fått våra hjärtan och också våra öron.

Energiboost på hög nivå, Kul också att allt som snurrat runt i mitt huvud den senaste månaden med träningsrutiner och försöka hitta fokus med Ella stämmer så bra in med Dittes tänk, men klart så har jag just nu en supercoach i Eva Bodfält.

Vad fick jag då med mig hem från denna Clinic. (OBS min tolkning av vad Ditte sa)

 • All träning ska göras i glädje och med rätt känsla, är det en dålig dag TRÄNA INTE
 • Träna in att le i alla situationer, så kommer livet bli roligare (också på tävlingsplanen).  Genom att le kommer den naturliga glädjen att komma (Detta ”tjatar” ju även Eva om)
 • Vi kräver mycket av vår hund men vad kräver vi av oss själva i träning/tävling, spalta ner och lägg in i träningen av mig själv.
 • Sätt hunden i rätt ”sinnesstämning” innan jag tränar FF, (detta har jag faktiskt börjat med sedan någon vecka tillbaka att under en tid lägga fotgåendet senare i träningspasset för att först ”blåsa ur” Ella lite först, så jag bygger in rätt känsla i Ella.)
 • Men egentligen sätta hunden i rätt sinnestämmning även i vardagen, ex.v. i bilen på väg till träningen. Hunden får inte komma ur bilen om aktivitetsnivån är för hög.
 • Att ta kommandot på nya platser, ex.v. när du tränar utanför ICA Maxi´s parkering. Sätt hunden ner direkt den har hoppat ur bilen belöna, backa ifrån hunden tar den kontakt med dig belöna, agera istället för att bli ett ankare bakom hunden på nya ställen, där hunden är längst ut i kopplet i sin iver att undersöka var den är någonstans. (Detta tog jag åt mig direkt, lite som jag börjat med att sätta Ella utanför och innanför dörren i ridhuset osv, detta kan utökas till att gälla överallt)
 • Inta scenen, fick en ny innebörd idag 🙂 som också passade mig perfekt. På alla nya platser gäller det att inta scenen inte bara på tävlingsplanen. Träna mycket näsa nos och lek loss ex.v. i hörnen, runt väggarna och busa loss värsta leken nära publiken. Allt för att att nya miljöer inte ska bli en störningskälla. Ditte kastade godis nära väggarna (många hundar har svårt att gå mot väggar eller annat) Kastade godis på väggen så det studsade ut, kastade leksaker, bollar som studsade mot väggarna, lät sina hudnar backa rakt in i publiken osv. Allt för att dessa störningskällor ska minskas. Henes hundar fick också på kommando ställa sig på två ben med tassarna mot både väggar och människor för att ta bort ”belastingen” av allt som skulle kunna belasta hunden under tävling, allts ska dock göras på hundens nivå och takt för att inte belasta hunden under träning.
 • Ditte jobbar mycket med följaövningar, jobbar in ett kommando som betyder ”Spring och hämta EN godbit, kom sedan snabbt tillbaka”, som fungerar bra även på nosiga hundar (dock skulle hon inte kasta godis på underlag där det var svårt att se godiset som i ridhus eller snö) Detta gjorde hon genom att kasta en godis och sedan gå men tittapå hunden (bakåt eller i spegel) När hunden så mycket som vrider huvudet det minsta langar hon fram värsta leksaken i längt snöre så den rör sig efter marken. För att på så sätt trigga jaktinstinkten och få en hund som springer SNABBT tillbaka till föraren.
 • Ditte jobbar mycket med belöningar i både godis och lek. Inget får bli slentrian och vi håller fokus på hunden under hela träningspasset (gäller att göra dem tillräckligt korta)även under leken. Ditte belönar även väntan, för hon vill ha en hund som direkt är på och startklar.
 • Viktigt att blanda stadga med aktivitet. efter en följa övning med panglek kanske ett sitt med externbelöning innandet blir någon annan lugnare aktivitet för att sedan ha en pangbelöningslek igen.
 • För Ditte är det viktigt att hunden ska kunna ställa om. Hon hade exempelvis en pall i lokalen, 3 ggr belönade hon att hunden hoppade upp på pallen, därefter började hon en annan övning där hunden skulle följa näsa/nos med Ditte runt pallen, vilket belönades snabbt för att ändra mindset, vilket är viktigt mellan momenten.
 • En högtempererad hund behöver träna mycket stadga men också få ur sig energin, Där tycker hon följa övningarna är bra för hunden att springa snabbt ut och äta en godis för att sedan snabbt komma in vid sidan igen. Detta brukar häma pipande hundar att pipa. (Detta rimmar bra med min omläggning av rutin innan tävling/träning där jag valt moment som inte är tävlingsmässiga utan för att fokusera och varva mellan blåsa ur och koncentration, men efter i dag ska jag nog lägga tillbaka följa övningar och kanske något störnings Fotgående precis innan jag går in på plan)
 • I Dittes näsa nos övning har hon godis i båda händerna, för att kunna ”korrigera hunden”. Hon struntar i var hunden har blicken utan tittar mer på rakhet och attityd. Redan här lägger hon på störningsträning av miljöer, publik, kommendering osv, det ska vara ”klart” när hunden är vid sidan i ett riktigt fotgående.
 • Hon tränar hela fotgåendet i backaläge, dvs långsam marsch svängar och språng marsch (ojojoj, det har jag provat men jag som inte har balans ens i framåt marsch blev ju alldeles slut av backandet, men skam den som ger sig, får väl prova igen)
 • Både i backa näsa/nos och i fotgåendet gick Ditte mycket slalom för att hunden skulle lära sig bakdelskontroll, belöning på rak kropp. När Slalomen sitter så blir det mer zickzack vilket kräver rejäl bakdelskontroll.
 • Man måste balansera engagemanget med tekniken i Fotgåendet, så inget av dem tar över.
 • Ditte tränar mycket med hjälpmedel fö att felfrekvensen i träningen ska vara så liten som möjligt. Bl.a. använde hon en lastpall för att träna vänstersvängar, Men om hunden ansåg sig veta vad som skulle hända och började svänga innan Ditte, fortsatte Ditte med något annat.
 • Ett annat hjälpmedel var att träna följaövningar vid en vägg, göra korridorer för att hunde ska gå näsa/nos rakt osv.
 • Lastpallen använde Ditte också för att få in snygga stegförflyttningar. Hon stod på pallen och Magic stod på pallen med framfötterna,Ditte belönade först att hunden stod stilla men rörde sig sedan åt sidan och om Magic följde med även det minsta lilla belönade Ditte.
 • Passiva hundar jobba mycket med shaping, låt den busa och jaga belöningar oavsett om det är godis eller lekbelöning, ingenting ska vara gratis.
 • Om hunden gör fel ex.v. går för långt fram, Då snurrar Ditte, kanske använder sin ojsignal som är ett ”flin” och belönar så fort hunden går rätt igen, för Ditte är flytet viktigast, att oja och avbryta blir ingen bra känsla i varken henne eller hunden om det händer för ofta. Om hunden går för långt ut, så går hon tillbaka till väggträningen, när det känns bra gör hon en 360 gradare, går hunden kvar i bra position skynda att belöna. Ditte stannar aldrig hunden med kroppen (ex.v. svänger vänster för att hindra hunden att gå för långt fram) utan går hellre ifrån hunden, dvs flyttar sig i högersnurr.
 • Hundar förstår inte automatiskt hur bra det är att ha kontakt. Ex på grundövning är att ha hunden i utgångsställning röra höger hand framåt,släpper hunden blicken dra tillbaka handen och använd oj-signal. Prova en gång till belöna att det fungerar, gör det inte det gör det liite lättare. Ritualisera denna typ av störning. När du sedan lägger på andra störningar kan du använda den ritualiserade störningen för att tala om för hunden att du vill ha fokus. Detta underlättar ofta för hundarna.
 • Risken med störningsträningär att hunden sedan inte klarar av att gå utan störning. Ritualisera inte störning utan jobba i tystnad och ha störning lite nu och då.
 • Ha kommendering under all träning, men lyd inte TL utan träna på det du behöver träna på. Ha TL under leken, näsa/nosträningen eller goset. kommendering ska ”tvättas bort2 helt som störning.
 • En hund ska inte välja belöning, du ska kunna ha en godis i ena handen och samtidigt kunna busa med den andra handen och hunden ska busa med dig.
 • Träna på att kunna ha ett ”bra” (keep on going) kommando, med stilla läppar, i ett leende. Mycket bättre än ett irriterat FOT på tävling.
 • Innan ingång på planen kör ett Fotgående med kommendering, då blir skillnaden minimal.
 • Använd äggklocka och träna uthållighet i näsa/nos övningen innan du lägger in det i Fotgåendet. Förläng tiden up till 4-5 minuter men varva med kortare fotgåenden.
 • Träna Fotgående innan varje moment, Gå fot gör rutan, Gå fot gör vittringen osv vilket bgger fotgåendet, när jag går fot får jag göra roliga saker.
 • Ditte har fotgående mellan fotgåendemoment, ex.v mellan fotgåendet och Z.

Nu är huvudet trött och jag behöver gå och lägga mig, men det har varit en härlig kväll och det kommer säkert bubbla upp massor med mer. Detta är en blandning mellan mina anteckningar jag gjorde under kvällen och mina egna tankar. Är det något du undrar över hör av dig så föröker jag utveckla. Men framförallt, håll koll efter när Ditte finns nära dig. Kan varmt rekommendera både att lyssna på, prata med och träna för henne. vet att det finns åhörarplats kvar i helgen hos Eva Bodfäldt om ni finns nära Stockholm. Hade gärna gått själv.