Försökskanin

Tänk om man börjat med det här med hunderi mycket tidigare än vad jag gjort, vad mycket mer jag skulle kunna då. Nu har jag en otroligt läraktig hund som står ut med alla mina misstag, alla mina ”börja om från början” och ändå är glad och VILL. Hon vill så mycket så att ibland brister det.  Oftast är det en sann glädje att ha en så tillgiven och otroligt villig träningskamrat, med på allt när jag än vill. Så ibland blir jag ledsen på mig själv att jag inte får till det och att det då går ut över Ella.

Det går ut över Ella genom att jag kräver för mycket av henne, jag vet att hon kan prestera bra i kända miljöer men jag är väldigt dålig på att träna på nya okända platser, ett nytt ridhus gör att jag behöver backa bandet till grundträning inte köra på som om det var mitt vardagsrum. Jag vet det här, jag säger det här på mina kurser. Teoretiskt sitter det, det viktigaste är gjort i allmänlydnaden MEN tävlingslydnaden där ligger vi efter, fokuserar på att momenten ska sitta men inte att de ska sitta var vi än befinner oss.
Klart momentträningen ska jobbas med på mattan där all träning börjar för oss, men mycket snart ska förutsättningarna förändras,  Byt miljö om så bara vända mig om i rummet. Stå på en stol och säg kommandot, vänd ryggen till och säg kommandot. Sätt godisskålen på huvudet och säg kommandot. Allt för att göra en skillnad.

PicsArt_1360532771278

Igår blev detta återigen tydligt då vi var på Ekerö där nästa helgs tävling ska gå av stapeln. Det var min träningskompis Susanne med lilla P och jag som åkte dit. Vi preppade ridhuset med koner i massor, hopphinder av hoppbommen för hästa osv. Sedan hämtade vi hundarna, först sitt i grupp, båda hundarna var berörda. Därefter platsliggning, Ella reste sig upp och gick efter mig. Därefter ut ur ridhuset sedan började vi gå igenom hela programmet med Ella. Ella gjorde alla momenten men hade svårt med fokus och stadga, ville gärna sätta ner nosen men visste att det inte var omtyckt. Här och nu bestämde jag mig för att det inte blir fler ridhustävlingar i år och att här ska mängdtränas. Inte på momenten som sådana utan på stadga och fokus i ALLA miljöer. Sedan kan det innebära viss momentträning för att det fungerar men viktigast är stadga och fokus.

Så idag när vi var på vår vanliga ridhusträning så ringde ordet ”stadga” i mitt huvud. Stadga är första kriteriet. Därför gjorde jag som jag bestämt, satte Ella utanför ridhuset med kontakt, gick innanför dörren på ridhuset, där jag satte henne med kontakt. För att sedan transportera henne till dagens ”bo” där jag satte henne ner och lämnade henne för att prata med en träningskompis. Hon satt nära ytterdörren idag, två andra träningskompisar kom in med sitt pick och pack samt hundar, Ella fick sitta still. Ewa gick fram och belönade Ella för att hon satt stilla sedan fortsatte hon in i ridhuset. Efter några minuter ställde jag upp de andra i gruppen för gruppmomenten (så långt bort från Ella det bara gick) Jag gick 1/3 av stäckan mot Ella innan jag kallade in henne. Den farten hon hade var det länge sedan jag såg 🙂
Därefter körde vi sitt i grupp och platsliggning (där jag gömde mig) nu var det inget tjafs utan fungerade bra. Ella blev belönad med boll och fick sedan återigen ligga medan jag kollade tänderna på en annan hund. Därefter la vi en annan hund några meter ifrån Ella och jag hade en busig vante i snöre och försökte busa igång den andra hunden som störning. Fungerade någon gång att få igång honom, Ella kom också upp en gång men fick då gå tillbaka och lägga sig. Tillslut var det 4 hundar som låg åt olika håll medans vi körde vanten mellan hundarna, över tassarna, svansen och över ryggen på hundarna. Vi började gå runt ställa oss vid varandras hundar, hosta, skratta, klappa händer, hurra osv. Värst var det när vi alla tog fram varsin boll och kastade/rullade dem mellan hundarna framifrån och bakifrån. Den övningen fick vi göra om några gånger innan alla hundar låg kvar. Bra och nyttig träning var vi alla överens om och vi ska fortsätta nästa söndag.

Därefter blev det lite Fritt följ, en fjärr ca 1 m från en skithög (liiiite svårt men det gick) och några inkallningar med boll bakom. Nöjd med min träning idag och min planering som visserligen ruckade på sig då det var fler som ville träna stadga så störningarna var lite annorlunda än jag tänkt mig. Men bara till det bättre