Fotgående – ständig förbättringspotential

Senaste projektet jag har drivit på är fotgåendet, Föresten jag har alltid haft ett projekt runt fotgåendet så länge jag tränat hund 😀 det är ett stort område och svårt att få alla bitar att hänga ihop. Senast hos Brandel handlade det om att förbereda Buz innan vi startade fotgåendet och gången innan det var det att gå i cirklar. Nåväl, måste säga att det blir bättre och  bättre både utseendemässigt, uthållighetsmässigt och känslomässigt. Jag känner att vi börjar få ett flyt som jag gillar. Vi kommer behöva ytterligare projekt i höger svängar och alla halter, backa och långsammarsch. Men nu har vi alltså jobbat med vårt flyt.

Jag bad träningsgänget om hjälp efter att själv ha tittat på denna film.

Vårt fotgående ser absolut inte harmoniskt ut även om vissa bitar är helt ok.

Efter att jag fått gå både trå och tre fotgåenden inför granskande ögon. Så kom vi fram till två konkreta saker.

  1. Min steglängd var för lång, vilket gjorde att Buz ”struttar”
  2. Jag hade olika hastigheter och var inte konsekvent. Vi kom fram till att ta in musiken som hjälp.

Så gänget gav mig läxa att välja ut en låt till nästa träning att träna till. Så för att inte jobba sönder Buz gick jag under våra promenader med musik i öronen och takten i kroppen.  Hade valt ut 3 låtar sedan tidigare som låg och ”mognade”. På mina promenader var jag snabbt nere på två då den ena inte alls gick att gå till. Nu hade jag två, den ena var med Mica ”Grace Kelly” det är den låt jag gick fotgåendet med Ella till. Den andra var denna.

Den här låten hade jag snubblat över på Facebook och jag ”just love it” framförallt för att den är så glad och dansvänlig. Den funkar perfekt för mig och Buz får en mycket mer harmonisk gångart. Jag har nu tränat med denna i telefonen ett antal träningspass och jag tycker att vi fått till ett riktigt fint flyt tillsammans med att min steglängd har kortats.

Vi måste fortsätta så den sitter i min ryggmärg, Men visst är det härligt ”I’ve got sunshine in my pocket. Låten är på 4,26 och idag höll Buz för ett fotgående under den tiden. Som sagt vi har lite att träna på i framförallt högersvängarna och höger/vänster halterna. Men vanlig marsch med kanske 4-5 blicksläpp då hundar lekte eller tränade ibland mindre än 1 m ifrån oss gör att jag känner mig superglad.

Förutom fotgåendeträning blev träningsupplägget lite annorlunda idag.

Buz fick komma ut 4 ggr i buren med superkorta pass (utanför planen) max 5 minuter. Kampa, loss, lyssna, göra (ex.v. sitt) kampa. Upprepa 5-6 ggr sedan in i buren.Nästa korta pass. Vändningar på stället, backa, belönas med små korvbitar, in i buren. Ny Kamp lyssna på mig session in i buren. Sista fick hon köra lite kryp godisbelöning sedan in i buren. Därefter mycket kort uppvärmning sedan in på planen för fotgåendet. Fint pass, känner att vi hittat ett flyt. Jag som inte gillar att träna fotgående, tycker just nu att det är kul och kan inte sluta träna det.