Jag kan inte dansa med dig om du inte håller takten

Idag har jag varit på kurs, för en av mina favoriter Eva Bodfält. Ojojoj, jag blir så glad av att vara hos henne 🙂 Hon ger så otroligt mycket positiv energi. Dagens ämna var KONCENTRATION. Så himla nyttigt och så himla bra.

Det har hänt mycket med Ellas koncentration genom åren, så sant men inte tillräckligt. Jag märker det framförallt i Fria följet men även i vissa andra moment. Men vad är koncentration och hur uppnår jag det, det är en viktig nyckel vad vi än ska träna.

Min sammanfattning av hela dagen kommer här. Jag skriver detta så jag får med mig det jag behöver i min träning. Jag kan ha missuppfattat, tolkat eller på annat sätt förvrängt det Eva försökte förmedla.

Mycket kort sammanfattning för att öka koncentrationen i våra hundar måste vi:

Ha ett tydligt belöningssystem UTAN BRUS. Vi måste träna in (precis som momenten) så att hunden är helt säker på vad vi menar. I vårt belöningssystem ingår:

  • Startsignal, Eva använder ofta tävlingsposé som startsignal.
  • Gott, godis och kel vid min vänstra sida. Här är det viktigt att HANDEN kommer före godiset och att godiset placeras på vänster lår där vi vill ha hundens nos. Vi ska lära in handen som en sekundär belöning ( en belöning som växer med tiden och till slut kan användas och uppfattas som en belöning på tävlingsplan) Handen som klappar styr också hunden att gå rakt och följa mig. Godiset håller vi i höger hand och ska snabbt jobbas bort och joja från höger sida fram på vänster ben. Vi jobbar bort från i högervarv från hunden så hunden måste jobba för att komma åt belöningen.
  • Bus, lek vid mig och min vänstra sida. Här använder jag mig själv eller en leksak, jag har fortfarande belöningsplaceringen vid mitt vänstra lår och rör mig från hunden i högervarv.
  • Varsegod, Externbelöning som hunden får springa till.
  • Braaaa, störningssignal  som läggs in för att störa hunden i momentet.
  • Hopp och lek, slutsignal, där det ringer ut från klassrummet.

Kan vi plocka bort allt brus runt omkring träningen så kommer vi ha möjlighet att få fram tydligare spelplan för hunden.

Vi kan öka koncentrationen i momenten, delar av momenten eller mellan momenten genom att addera störningar. Ökad koncentration får vi om vi ökar hundens aktivitetsnivå och så fort hunden förstår vad den ska göra lägger vi snabbt på störningar.  Vi utmanar och stör dessutom snabbt mer och mer. Gör hunden rätt trots störning mer än 2 ggr försvårar vi. Gör hunden fel 2 ggr i rad får vi tänka till så hunden gör rätt. En störning är allt från att

  • Ändra miljö. gå in i ett annat rum, snurra 180 grader, gå till appellplanen, utanför köpcentrat osv.
  • Ändra belöningsplacering, vid inlärning lägg godis på golvet, håll det i handen eller lägg det på axeln eller bara några centemetrar ovanför förra gången.
  • Ändra kroppsspråk, kan hunden generalisera kommandorna trots att du sitter, ligger, står, går runt som en gelegubbe eller står i tävlingspose. Här är det viktigt i inlärningen att säger du kommandot som gelegubbe så fortsätter man som gelegubbe efter uttalat kommando.
  • Använd externa störningar, gärna nära belöningen så att hunden får större chans att göra rätt (då den samtidigt som den får störningen ser belöningen, eller uppgiften. Vid användande av denna typ av störning viktigt att öka överaskningen än att utöka tiden. Att utöka tiden kan göra att hunden ”stänger av” ljudmattan Eva använde liknelsen med utställning med 1000 hundar. Där hundarna stänger ut allt och påverkas inte.

Vi jobbar med störningar på våra hundar när hunden gör rätt, ex.v. håller kontakten, är på väg att gripa apporten, på väg att springa till rutan osv. När de gör ”fel” se det INTE som ett misslyckande utan som en bra erfarenhet att ta med sig i träningen.

Eva hade endel funderingar angående mentala tillrättavisningar där man säger oj, fy eller tokigttokigt. Hellre att vi tyst väntar ut om ex.v. hunden vänder sig mot störningen. Om det ex.v. är en träningskompis så blir hon/han passiv tills hunden återupptar övningen, då kan hon/han börja med störningen igen. Eva jobbar mycket med att retas, ”tack för ditt försök, men det räcker inte för den allra bästaste bollen. Du får en liten klapp på örat istället och så lägger jag ner favvobollen i fickan och gör ett nytt försök. Hon vill ha en hund som säger ”ge mig kommandot igen ska jag minnsan visa dig….”

Vi diskuterade givetvis kedjor och uthållighet. I kedjorna bör man fundera endel runt friaföljet, Hur mycket ska vi plocka in det där. Har vi ”råd” att slita på den kontakten. Hur ofta gjorde vi kedjor och hur ofta avvaktade vi att belöna efter ett uppsatt mål som vi ställer äggklockan på. Vi fick under kursen lägga upp en kedja på 2 minuter innehållande vad vi ville men vi fick inte Belöna, inte ens med rösten under de två minutrarna. Ella var riktigt uppe i gasen och hade svårt att fokusera  utan gjorde mycket strunt under de två minutrarna. Men det var verkligen intressant att fundera runt, vilka moment kan Ella uppleva som belöningar och var ska jag stoppa in dem 🙂
Kedja kan vi göra på allt och det behöver inte vara tävlingsmässigt med hela moment, Eva uppmärksammade oss på att vi allihop gjorde många ingångar framifrån, under våra två minutrar istället för att fånga hunden i farten kalla in när hunden är bakom oss och skicka mot hindret exempelvis.

Tänk också på att kedja belöningarna så att vi inte får en hund som tror det ”ringt ut” bara för att vi skickat den till en externbelöning.

Vi fick också rådet att inte hålla på att trixa med ingångarna, gör inga ingångar slentrianmässigt. Om hunden gör fel, ta inte över hundens ansvar genom att ”rätta hunden” i sin position ex.v. kliv istället ur om hunden inte hamnar rätt och ge hunden ett nytt försök.

Träna också mycket ingångar på planen, träna mycket på MIN (förarens) känsla vid ingången. Använd tävlingsledaren som störning. Gör man det blir TL på tävling något som gör att hunden går ännu bättre ju närmare TL är ekipaget, då hunden tror att det är en list som du använt för att störa honom/henne. Be någon träningskompis försöka hålla koll på din känsla, ex.v. leende och ”rätta” dig. det är inte bara hunden som ska ha rätt känsla det är lika viktigt att vi tränar oss själva i att ha RÄTT känsla på planen oavsett om det är träning eller tävling. Det är mitt ansvar, hundens ansvar är att ha kontakt med mig.

Tänk på att vara förbered inför träning (tar bort brus) träna korta pass. Träna inte alltid på att belöna i moment eller runt moment, träna ex.v. 1 minut, lägg hunden ner  gå ifrån, träna 1 minut till för att sedan repitera detta ännu en gång innan belöning. Eller ställ äggklockan på två minuter och kör 🙂

Till sist, vill inte hunden hålla takten är det slutdansat, då kan jag gå och vara ”otrogen” och för en utåtagerande hund är externbelöning en jackpott, men fundera på var den ska placerar, kanske lite undangömd, där jag och min hund kan ha det jätteskoj efter en tävling/träning.

Öka störningarna i FF genom att ha godis/leksaker i händerna. Har jag tränat in belöningssignalerna tillräckligt kan jag dessutom ha godis i handen och ändå skicka hunden på externbelöningen. Eller plocka fram en kamptrasa och stoppa undan godiset. hunden ska inte få ritualiserade belöningar eller övningar.

En trött Ella på kurs