Min första ”valp till stjärna” tillfälle som instruktör

20161031_085459

Visst har jag hållt kurser tidigare i ämnet. Bl.a. min examinationskurs i Bruks/tävlingslydnad som hette ”träna för tävling” Men där byggde jag utifrån Marias bok ett eget koncept som jag känner mig trygg i. Denna gång heter kursen ”Valp till stjärna” och därför vill jag i så stor utsträckning hålla mig till Marias bok och kursplan. Det är två träningskompisar som ”tjatat” och bett mig hålla den då de köpt nya stjärnor.

Jag har ju tidigare gått ”valp till stjärna” själv i studiecirklar med träningskompisar, vi var ju 4 som hade valpar samtidigt och på nätet med studiefrämjande (försöksverksamhet som jag var nyfiken på). Jag har också deltagit i Marias fantastiska Clinics för instruktörer och tränar ju också för Maria i mellan åt.

Maria har precis omarbetat studieplanen och jag gillar den skarpt. Så nu har jag 8 tillfällen med 3*45 minuters lektioner. 6 deltagare 4 retrievers av olika slag och 1 Aussie och en Bearded Collie. Ett underbart valpgäng där åldern är mellan 10 veckor till 5 månader. Deltagarna är kvinnor många med bra kompetens och erfarenheter av hundträning. (3 instruktörer och 1 SM RL tjej). Det bådar gott.

Första tillfället var i onsdags och jag har lovat mig själv att analysera kursen efter gång:

TILLFÄLLE 1 Belöningsutveckling
Mitt första bekymmer Böckerna var slut och det gick inte att få tag på, Phu.
Så jag fick försöka, med Maria lov, scanna in sidorna de skulle läsa innan. Jag gillade det inte då det är ju där Maria som egen företagare ska få ut sin investerade tid. Men hela kursen går ju ut på att läsa läxor innan och förbereda sig. Så jag hade inget val. Nu var det så bra så 4 av 6 deltagare redan hade boken. Men nu hoppas vi att den snart lämnar tryckeriet så vi får göra rätt för oss.

Förberedelse:
Mitt favoritämne men oj vad mycket det är att få in på 3 lektionstimmar, mycket snack och liten verkstad, kändes det som redan innan. För att komprimera ”snack”-tiden fick jag lägga en del förberedelser och göra en OH-presentation så att vi snabbt skulle komma igenom men ändå få med allt. Det är ju så små valpar så man vill ju egentligen varva träning med teori, så valparna orkar med. Denna gång var det svårt att få till. Jag blev nöjd med presentationen och tycker jag fick med det viktigaste.

På plats:

Det första jag gjorde var att sätta alla bredvid varandra på golvet i lokalen, vi hade lagt ut sittunderlag innan. (Min tanke är att på så sätt träna gruppmomenten redan från start, fast detta nämnde jag inte förens i slutet av tillfället). Deltagarna accepterade mina hyss och gjorde som jag bad. Det gick väldigt fort att få ordning på gruppen. Berodde troligen på att valparna ännu är så små och deltagarna såpass rutinerade.

Självklart krånglade projektorn, men det var bara att visa god min och göra det bästa av situationen. Måste fixa till nästa gång. Jag hade preppat min träningsväska med allahanda leksaker och bordet var fullt med skålar med olika typer av godis. Förutom till hundarna så hade jag också kommit på att fylla en skål med ”människogodis”. Jag valde ut den person som kom in sist och satte sig och gick fram och gav henne en godis. Resterande deltagare mumlade och undrade varför bara hon fick. Fortsatte så slumpmässig att ge samma person en godis under hela första timmen. Uppror i lägret 🙂 (Min tanke var att därigenom visa att belöningar som fås eller inte fås ger oss känslor. Om det kan översättas till hundträning får var och en bestämma själv). Efter en timme gav jag en annan tjej ett äpple, innan jag fortsatte prata. Alla var överens om att deras tankar gick loss och de funderade på vad godistjejen gjort för att förtjäna sina godisar.

Visade också tidigt en film:

Där jag i slutet på filmen frågade deltagarna hur många belöningar fick hunden under dessa två moment (på tävling) underbar film och jag gillar verkligen föraren som inte deppar ihop. Om vi inte jobbar upp hundens förväntning på oss och våra belöningar,  så hittar hunden egna sätt att belöna sig själv på. (kan finnas många anledningar till hundens beteende men något man kan ha med sig).
Fortsatte gå igenom olika typer av belöningar och belöningsritualer. Därefter delade jag upp gruppen i två och vi var inne i vår lokal och tittade på hundens reaktion på olika belöningar och sättet att presentera belöningar. Min tanke var att en tränade två tittade på och gav feedback. För att få korta men fler pass på varje hund. Första gruppen (där jag började) började bra en i taget och de valde godis från bordet (sådant de inte provat på) och ritualer som de trodde skulle passa deras valp. Fick ideer från varandra och jobbade vidare. Tittade bort mot den andra gruppen och där var det kaos, de hade inte lyssnat på att köra en hund i taget och därefter diskutera. Jag lät det vara så, och gick runt till var och en och hjälpte dem. När vi avslutade detta pass var deras valpar helt slut, då de inte fick vila. Mycket för en valp att ta in när man kör aktivt för länge och intensivt med störning av flera andra valpar. Så redan här fick jag en fin övergång till nästa tillfälle att tänka på att fokusera en kort kort stund för att få en valp som orkar hålla sig engagerad. Detta blev nu tydligt för deltagarna och något jag tror de tar med sig vidare i sin träning. Vi kommer ju in på det mer vid nästa tillfälle.

Därefter gick vi igenom lekregler, där tycker jag dock inte riktigt att de är ännu. Så vi visade ”lek med två leksaker” men jag börjar alltid på golvet för att få till det. Vi visade med en av deltagarnas hund och därefter fick alla köra en liten stund. Vi diskuterade Arbete-belöning. Sedan var tiden slut.

Efter-Analys

Upplägget kan inte göras på något annat sätt för tillfälle 1, allt måste med. Kanske man ska börja med en ren teorigång för att inte känna sig stressad över valparna (fast valparna var superduktiga att bara vara, käka ben i ”ryggsäcken”). Tror det är bra att varva film och prat, projektorn måste bara fungera (för det förkortar tiden). Känner dock att det blev lite för mycket envägs, dvs jag stod och föreläste. Men tar man in för mycket diskussioner vid detta tillfälle så hinner man inte med. Men framöver är det viktigt.

Skickade ut mina anteckningar efteråt och en liten film som vi filmade dagen efter för att visa uppstart på Arbete- Belöning för där gick det lite för fort och jag hann inte med att få fram de olika stegen riktigt.

Fortsättning följer, på onsdag kör vi igen då står ”Engagemang” på schemat Förberedelserna är klara och det blir mycket mer varvat mellan träning och teori. Tjoho