Min Julklapp till mig själv, Eva Bodfält BARA MIN i en timme

Runt jul funderade jag mycket runt kurseri och planer för i år. Jag anmälde mig till en lång och iom det dyr kurs på annan ort. Men kom inte med så då bestämde jag mig för att riktigt göra en ”feelgood” grej bara för mig själv. Ta en privatlektion bara för mig själv och Ella. Idag inföll då denna lektion. Planerade att ta tag i de saker jag tycker gör tävlingarna jobbiga. Ingång på plan med en ”låg” Ella inte alltid men ibland.
Släpper fokus vid start och nervositeten de första 50 m -är Ella med samt transporterna mellan momenten, där jag får ha en nagel i ögat på henne hela tiden och påminna henne om att gå med mig.

Vi diskuterade just hur jag mentalt ville ha mina tävlingar. Vilken känsla jag ville ha. Där det viktigaste just är att jag vet  och är trygg i att Ella är med mig.

Vi körde en ingång på planen, på startpunkten och 50 m fritt följ. Ella var absolut inte låg, inte heller pipig, utan kändes ganska ok. Dock släppte hon från min sida och Eva ville att jag skulle sänka axlarna och inte riktigt dra bak dem så långt, samtidigt som jag skulle öka steglängden. Dessutom tyckte Eva vi hade en kommunikationsmiss vid starten,där jag inte var så tydlig att vi skulle köra FF. Dessutom funderade vi runt muskelminnet och vilken kroppsdel jag tänkte på (axlarna) och kanske skulle fundera på vad jag skulle tänka på istället.

läxa 1. Min kroppshållning. Bygga om muskelminnet, sänk axlarna något, inte så långt bak med axlarna. Längre steg. Släpp kontrollen.

Vi diskuterade också om jag mentalt skulle träna in att ha något i handen, många gånger fokuserar vi bättre genom att ha något, ex.v. godis i handen. Självklart ska handan vara tom det är känslan vi pratar om.

läxa 2. Hitta min ”napp”. Träna mentalt in att jag har en godis i högerhanden mellan tummen och pekfingret. Fokusera på den.

Hur ska jag få med mig Ella mellan momenten, tittade vi också på. Jag har ett litet ”hit” som jag använder varje gång jag känner att hon börjar lämna mig mentalt eller fysiskt. Stort  Eva menade på att antingen bör hon gå fot mellan momenten eller så bör hon få jobba för att få göra nästa moment. Den kändes bättre för mig. Vi har ju jobbat i högersnurr med godis i handen för att få Ella närmare mig, Nu blir jag ”slimgubbe” i högersväng med ansiktet vänt ifrån Ella tills hon jobbat sig in vid sidan ordentligt. Vid första försökte skrattade bara Eva över mitt kontrollbehov av Ella. Enligt Eva visste inte Ella vilken position jag förväntade mig av henne utan hon var ”van” vid att jag tog kontakt när hon var bakom mig. Så nu får vi jobba vidare på att få fram den lilla hunden i rätt position. När det är inlärt ska den primära belöningen ersättas av en sekundär belöning ”att äntligen få jobba”. Så det blir jobba sig till att få göra ett moment.

läxa 3. Belöningsritual och transport, Ella ska jobba hårt för att FÅ jobba (som ska vara en sekundärbelöning) Jobbet ska vara att söka kontakt vid min sida.

Sist hade vi en diskussion runt gruppmomenten och rörelser på huvudet, som bör undvikas.Niina har ju här tyckt att en godis på nosen är grejen, jag har verkligen försökt på alla sätt men Ella grejar inte det. Eva hade annat tänk och det började med min mentala inställning till sitt/ligg momenten. Själva grejen att sitta eller ligga är ju riktigt basic. Så varför lägga tyngden på att sitta (eller ligga) utan istället ha inställningen sitt där så händer något roligt (uppletande av godis eller boll) på mitt kommando. Sedan varierat när belöningssignalen ska komma och när jag ärgömd dyka upp någon annanstans så att Ella hela tiden måste ha fokus. Dock ska inte Ella behöva flytta huvudet för att hålla fokus på mig. Detta skulle kuna vara en väg som vi gillar. Provade och det kändes genast bra 🙂

läxa 4. Mental inställning till Gruppmoment, sitt stanna och fokusera på just det (att sitta stilla) eller Sitt stanna så fixar jag något roligt här ute till dig (att sitta stilla med full fokus och förväntan).

Åh glömde bort…… Träna i folkvimlet MED kommendering ”Välkommen in på plan”. Vid Hockeyrinken, fotbollsplanen T-centralen. Men helst där det finns massor av adrenalin.