Pensionär!?! pyttsan

imag1895 1
Ella balanserar på stockar

Jag tror inte Ella läst vår blogg. Åtminstone inte inlägget där jag skriver att hon ska pensioneras från lydnaden. Idag har vi varit i ridhuset och haft Ella tid. När vi kom dit var vi alldeles ensamma i ridhuset. Jag började med att göra sitt i grupp, massor av pip, det beror alltså INTE på de andra hundarna utan är ren och skär förväntan. Så från och med nu ska det bli massor av träning på att vänta antingen i sittande eller liggande. Och satt hund sitter/lagd hund ligger är det som ska gälla.

Vi körde sitt i grupp ensamma och med 2 andra hundar när resten av gänget kom. Sedan körde jag platsliggning tillsammans med andra, men Ella fick en extrados när de andra var klara. Mycket nöjd med den träningen. Sedan körde jag igenom programmet. Baklängesfotgående med vändningar och stegförflyttningar med ca 5 belöningar under ”momentet”.
Iden med baklängesfot fick jag av kennel Blågul/Hanna Nilsson som kör det med sin golden. Jag har kört det som uppvärmning under 3 träningspass och tänk vad ”enkelt” ett vanligt fotgående blir när baklänges sitter 😉

Därefter blev det ett sättande under gång, med transport och tävlingsmässig belöning över till inkallning. Belönade med en godis i ställandet. Fortsatte med en inkallning och gjorde därför en perfekt ruta <3, fortsatte till att ställa upp för apportering där jag belönade med en godis. Där bröt jag av med en ”sitt i grupp” medans jag gick bort och hämtade apporterna. Det blev en träapportering där jag gjorde om ingången 3 ggr innan tuggandet minskade. Nu hade jag inget hinder så det blev en ren apportering vilket ofta innebär mer tugg 🙁 Därefter körde vi en metallapportering som var snygg innan det var dags för vittringen. Började med att låta Ella ta pinnen i munnen 5 ggr, utan tugg sedan ställde jag mig näsa/nos och gjorde ingångar med pinnen i munnen . Därefter ville jag lägga ner den på marken så då la jag in sorteringen för att det inte skulle bli ”plockepinn”. Jag satte Ella på tävlingsmässigt avstånd och stod själv nära pinnarna för att se till att Ella inte skulle hinna börja tugga. Efter att jag plockat fram klickern började det hända saker. Ellas tugg minskar och det börjar se riktigt bra ut. Nu ska vi fortsätta med denna typ av träning. Sist gjorde jag en fjärr som fungerade fint till 80% av alla skiften och då gjorde vi säkert 15 st. Jag avslutade med en platsliggning (ensam) när jag gick och snackade med de andra deltagarna i gruppen. I kväll är jag för första gången på länge nöjd med vår träning. Jag la upp träningen bra, Ella tog hand om sin del och verkade trivas.
Hennes träning den här veckan ska läggas på tugg på vittringspinnen, baklänges fotgående och ställandet i inkallningen. I morgon går vi på det igen.