Idag är det måndag och under hösten innebär det ridhusträning. Kallt är det ute och sent lämnade jag huset men kom fram inte alltförsent. Vi var 4 människor i ridhuset och först hjälpte vi varandra i 10 minuter. Men idag var det bara att backa bandet, när irritationen rann till så la jag ner. Min plan var att lägga på rätt kommandon på dirigeringen och om det fungerade även lägga ut apporter. Dessutom börja 10 m ifrån skålarna direkt.

Ella förstod ingenting, hon kunde inte stå inte heller i rätt riktning och hästskiten drog något förbenat. Så jag la ner detta. Satte fast Ella några minuter medans jag själv gick omkring i ridhuset och försökte bli kvitt den dåliga känslan. Det är väldigt sällan den kommer smygande, men idag gjorde den det. Kanske för att träningen varit super under en längre tid (innan rävskabben) och jag förväntat mig att jag ska vara tillbaka där vi var.

När jag kommit tillbaka till rätt känsla hämtade jag Ella i koppel och gick ett fotgående över och runt hästskiten, NU var hon fokuserad igen. Ett tag……., sedan kom ofokuseringen smygande, mellan momenten, spela ingen roll vad jag sa. När hon drog iväg och försökte hitta ett hörn förstod jag bättre. Ella behövde göra det stora 🙂 Därefter gick allt som det skulle.

Vi tränade inkallning med ställande (boll bakom) helt ok men kan vara ännu mer distinkt, inget jag kommer jobba hårt med.

Fotgående både med koppel och utan koppel, mycket långsam och snabb marsch med extern belöning och snurrgodisbelöning. Dessutom mycket Skänkelvikningar och snurrar.  Kul tyckte både Ella och jag.

Gjorde några raka apporteringar på träapporten för att sedan gå över på dirigeringen, körde ett antal åt vänster då hon haft svårare för det hållet än höger. Vände upp och ner på skålarna och provade med apporter, Först väldigt fundersam och undersökte skålen nogrannt därefter kom hon med apporten. Kastade boll bakom mig vilket ökade farten. Körde 2-3 stycken, mycket nöjd med starten på detta arbete. Kommer nu varva skål och apport.

Nöjd  Matte och glad Ella som fått springa av sig lite energi sitter/ligger nu på jobbet

 

picsart 1355149017003

picsart 1355149017003


Margareta Engstrand Wallin · 11 december, 2012 kl. 12:45

Och släpper apportbocken gör hon säkert också, eller? Duktig hund och duktig matte!

    susella · 11 december, 2012 kl. 15:07

    😉 Inga problem med det Margareta.
    Troligen har du byggt upp för högt värde på apporten, Om han gillar godis kan du visa honom godiset i en gest (som du kan använda som förberedelse på tävling) ge honom apporten ta ett steg ifrån säga fot. När han kommer fot kastar du godisen på marken. Då har du tagit bort en del av det roliga med apporten, känslan att få jaga och springa ikapp och därför har han kanske en lugnare känsla i kroppen som gör det lättare att släppa den rackaren. När detta fungerar så sätter du Ginnis, någon meter snett bakom lägger du apporten sedan går du och ställer dig näsa mot nos med Ginnis inga långa avstånd till att börja med, visar godisbiten och säger sedan apport (ha kontroll på vad ditt röstläge ger för känsla/signal till Ginnis) Förhoppningsvis hämtar han apporten och kommer tillbaka och sätter sig fot bredvid dig nu. TA FORTFARANDE INTE APPORTEN utan belöna med gobiten. Pröva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *