Slut med Curling

Promenad 4 människor och 10 hundar
Promenad 4 människor och 10 hundar

 

Två helt fantastiska dagar är till ända. Nu är jag supertrött och taggad efter kurs hos Svartberg med Susanne*3 och Annette. Jag avslutade dagen med att hålla Rallylydnadskurs 🙂 Så nu har jag rätt att krypa ner i sängen och bara njuta.
Men innan jag gör det så kommer här lite från dessa dagar.
I år var vi 4 st människor men iv har ökat på antalet hundar från 5 till 10. Med var Susanne med Schäfrarna Kaizer och nytillskottet Mitoz, Susanne med Golden Elvis och Elton och nytillskottet Elliot, Annette med 3 Rottisar Frissan och nytillskotten Gucci och Gemma och sedan jag med Ella och Buz.
I måndags jobbade vi med Niina och i dag var det dags att träffa Kenth. Båda är fantastiska och olika.
Vi körde 15 minuters pass och för Niina körde vi 2 pass var med våra äldre hundar och 1 pass valpträning.
Ella och jag körde:

Fotgående: Heltomvändningar fick godkänt men jag behöver jobba upp raksträckor. Belöna ”i farten” och minska ner antalet belöningar. Vara noga och tydlig med min brytsignal och då backa några steg men direkt ”on the fly” gå framåt igen. Se till att vara tydlig med belöningssignal innan godis. Jaja, bra påminnelsepass och klockrena tips. Stegförflyttningarna fanns inte heller något att ta på.

img 1975
Hålla apporten stilla

Apporteringarna: Titta på gripanderna och tugg på ingång mot mig. Vi fick till ett bra träningspass, men sega gripanden fick vi inte till utan de var helt ok, däremot kom hennes ”löst hållande” av apporterna fram. Träningen kommer bestå at vid sidan av mig ”segdra” apporten som hon ska hålla fast och släppa godis och apport vid belöning. Jag måste få in rutinen riktigt I mig själ annars kan det bli tjuvstart på TL kommendering.

Ingång på inkallning: Försöka jobba bort ”hoppstuds” i hennes ingångar. Jag har jobbat lite med det senaste tiden. Niina ville köpa Ellas ingångar och undrade vad de kostade. Enligt henne var de snabba och snygga. Däremot buttade Ella på min hand. Vi la handen i olika positioner för att se hur vi fick till det på bästa sätt. Nu provar jag ett tag med handen lite bakom benet. För att sedan flytta fram den men dikt mot benet.

Med Buz tittade vi lite på hur jag lekte med henne, Niina använder bara lek som belöning inte för att shejpa fram beteenden så där tänker vi inte riktigt lika. Sedan tittade vi lite på apportering för där har jag ju varit ovillig att börja träna det med apporten. Vi fick till några snygga med ivägkastad apport som hon bar in jättefint. Vi tittade också på hur Buz ”hittar sidan” och Niina pratade varmt för blicktarget och vi pratade lite om hur hon börjar träna med valpen.

Det markanta för dagen var att Niina efterfrågade tydlighet och mindre curlande av våra hundar. Kräv mer av hundarna.

Kenth var inne i samma tankegångar, kräv mer av hunden och gör oftast saker svårare för att få hunden att jobba.

Dagens Ella pass bestod av:

Vittringssortering här tog jag en chansning, jag har ju tränat Ella på att gripa och hålla vittringspinnen vilket resulterar i att risken var stor att hon bara skulle gå ut och gripa pinnen. Men jag sa inget om detta och berättade om ett tidigare problem vi haft med att Ella sorterar perfekt på rad men har problem med ringar. Vi gjorde ett provskott och Ella gick ut och sökte igenom pinnaran från 12-6 (rätt pinne låg klockan 13) Hon nosar fint ”tröttnar” och tar kl 6 pinnen och kommer in (tuggandes)
Kenth tror det beror på att hon inte ”orkade” söka igenom hela högen, då det troligen har tränat lite för statiskt (6 pinnar på rad tar 3 sekunder för Ella att ta sig igenom, nu krävdes längre tid) Nu tog det 3 sek att söka igenom fram till kl 6 då greppar hon och kommer in.
För att råda bot på detta, la Kenth ut 20 pinnar, huller om buller på gränsmattan. Ella skickas, greppar rätt pinne och kommer in. Vi varierar genom att sprida ut pinnarna ännumer. Funkar perfekt båda gångerna. tredje försöket bestämde vi oss för att lägga de 20 pinnarna tight och Ella gjorde här ett fel, som hon korrigerade själv. Pinnen hade flugit och stött till grannpinnen som Ella först tog upp sedan bytte hon till den rätta och kom in. Nu är planen att variera alla möjliga sorters vittringar, tävlingsmässiga blandade med skojsiga. Nästa pass ägnade vi åt tugg på apporterna. Vi backade till att sitta vid sidan med apporten, flytta och ta in i fot osv.  Skillnaden mot hur jag tidigare tränat är:

  • Jag arbetar under tystnad i så stor grad som möjligt
  • Jag lägger in ett kommando för att munnen är stilla.
  • Jag vördar och är försiktig med pinnen i min leverans till Ella
  • Jag rör mig försiktigt.

Vi fick även tid över till Fotgåendet, gick nu på en längre sträcka och fick följande input:

  • Jag curlar Ella genom att gå lite åt vänster så jag motverkar det glapp som finns mellan oss. Gå rakt eller glid iväg åt höger.
  • För att träna uthållighet gå ex.v. lång sträcka rakt fram. Om nu ella lätt glider ut ta INTE med en heltom utan gör hellre vänster om , vänster om.

Med Buz pratade och tränade vi stadga i ligg sitt stå. Där Buz har problem med Stå. Vi tränade in ”Hoppstå” med framgång och vi hjälpte henne ”fysiskt” genom att hålla tillbaka Buz lite i ståendet.

Kenth coacher I  stadge övningar där stå är svårast.
Kenth coacher I stadge övningar där stå är svårast.

Från de andra plockar jag med mig Kenths lek runt dirigeringsapporteringen och apporteringsleken med valparna.

På kvällen blev det trerätters GOTT och supermysigt
På kvällen blev det trerätters GOTT och supermysigt

 

Annette, massor med snack så länge sedan vi bara pratade
Annette, massor med snack så länge sedan vi bara pratade

 

Jobbar med vittreingen med sortering för att sedan gripa ta gi just hållandet
Jobbar med vittringen med sortering för att sedan gripa ta i just hållandet
Susanne och Mitoz tränar fotgående
Susanne och Mitoz tränar fotgående
Elliot fick börja med vittringen och äta godis :)
Elliot fick börja med vittringen och äta godis 🙂