Söndagsträning, kanske vänder det

Idag blevdet en mysig morgonpromenad på nästan 2 timmar med Annette och Frizbie, jättemysigt med sällskap speciellt när vädret inte är på topp. Vi gick en bit utefter Östersjön en upptrampad gångstig i varierat område. Därefter hem och satt i arbete, baksidan med att jobba på litet företag. Men det kändes ok iom vår lite längre promenad. efter middagen var det dax att plocka ihop träningsgrejerna och dra iväg till ridhuset. Nu verkar det som om polletten börjar trilla ner i Ellas huvud, kanske situationsbundet men ändå ett steg i rätt riktning.  Efter att ha sprungit runt och gjort sina behov sattes kopplet på och vi samlade ihop oss för att transportera oss till ingången till ridhuset. Ella började nosa 2-3 ggr under promenaden från bilen till ridhuset, vid varje tillfälle backade jag några meter och fick Ellas uppmärksamhet, 10 meter ifrån ingången (med endel hästskit) var det full fokus på mig. Satte Ella ner utanför dörren belönade kontakt, öppnade dörren gick in satte Ella ner innanför dörren, stängde dörren och belönade att Ella bibehöll fokus på mig. De andra hade redanställt upp sig för gruppmomenten men inte hunnit börja. Så jag fick superbra träning, med Ellas fokus på mig skulle jag passera alla andra (7 hundar) på några meters avstånd, över ett antal bajshögar. En gång började nosen åka ner och jag korrigerade genom att backa och säga till Ella. Det bästa av allt inte ett ljud, sitt i grupp, Stilla med tassarna men endel rörelse på huvudet, platsliggning hade jag boll 3 m framför och gömde mig. Ella låg helt still belönade uppsittet med en gobit sedan var det varsegod på bollen. Tjoho härlig känsla att hon var helt tyst och fokuserad när vi gick in.
Därefter satte jag ner Ella och hjälpte till med tandvisningen. Helt plötsligt kommer Ella i full fart, jag var väl 20-30 m ifrån henne. Då var det en annan hund som försökt få igång henne i lek, men Ella kom istället i full fart till mig, skönt.

Därefter gjorde jag hela lydndasklass 3 programmet med start på inkallning och försökte köra halvt moment transport halvt moment belöna. Avslutade med Fritt följ och sättande under gång. Fotgåendet gjorde jag helt framför spegel men hade inte koppel på, dock har veckans träningspass gjort susen för blicksläppet efter belöning med höger hand är praktiskt taget borta. Provade  gå några steg belöna med snurr och försöka komma upp i tävlingspose och dra bort handen samtidigt och försöka behålla kontakten. Tjoho, mycket bättre 🙂

Därefter tog jag hjälp av min träningskompis Eva som fick försöka störa bort Ellas kontakt vid min sida, före under och efter jag belönat med ”gott”, skickade även Ella till Eva för belöning och jobbade då med att få tillbaka Ella på fot. Några gånger gick det bra, vid några gånger tycker jag det tog för lång tid innan hon kom tillbaka, KOMIHÅG koplet till nästa gång. Ska försöka få till en film på denna träning för den är för härlig att se. Tog även några steg med den ettriga störningsEva som fungerade bra.

En bra träning jag är nöjd med upplägg, aktivitetsnivå, min fokus, Ellas fokus och framsteg. Men vi är inte där vi var i november, men vi tar steg för steg.
Mer störning och fokusarbete och att hålla ihop genom kedjning så kommer nog detta bli bra 🙂