Svart och vitt

Idag är en sådan där dag som jag ska stoppa ner i min ryggsäck, bära runt, smaka lite på och analysera. Några kompisar till mig pratade häromdagen om  energitjuvar, sådana där små rackare som suger musten ur en och hur man då måste hitta ställen och tanka ny energi. Hur mycket ska man ge och när ska man ge upp, klippa banden för stunden eller för ett längre tag. Ja diskussionen kan göras lång men så var den inte i detta fall, men tanken finns och har funnits ett tag hos mig själv.

I dag har jag då i allafall tankat ENERGI med stora bokstäver.  Jag har varit hos Eva Bodfält igen och laddat batterierna. Hon är så klok och så rätt för mig och min självkänsla. Inte så att hon på något sätt ger beröm eller tycker Ella eller jag gör rätt. Men hennes tankar och idéer är så i harmoni med mina. Jag köper det hon säger ganska rakt av. Jag kan snabbt forma om det till ”mitt” och jobba därefter. Sedan är det inga lätta saker hon föreslår jag ska göra hela tiden. det kräver, timing, känsla och förståelse.

Förra gången fokuserade vi ju enhel del på MIG, allt från att jag skulle ta längre steg, sänka axlarna, inte spänna ut bröstet så mycket, slappna av. Till att menalt skaffa mig en ”napp” hitta belöningsritual som fungerar mellan momenten osv.

Den här gången gick vi igenom vad jag lärt mig sedan sist då det även inkluderade en tävling och träning i ett nytt ridhus. Min insikt att min hund tränats för lite i störning genom åren utan mycket fått träna momentinlärning.  På tävling blir det för stor skillnad. När detta var sagt så började vi titta på Ella i ett fritt följ (igen) skillnaden denna gång var att det är 4-5 månader sedan vi var inne i denna lokal. Jag höll Ella sittande utanför lokalen så hon hade inte fått en chans att spana in omgivningen vare sig med nos eller blick. Mycket riktigt visade sig problemet snabbt. Ella gick ok men med MASSOR av blickskläpp. Själv var jag ganska nöjd. (Återigen jag har jättesvårt att se, speglar är ett måste. Att Eva fungerar ”mellanhand” var också för långsamt jag måste se och rätta till själv)

Vi la upp en handlingsplan, för att inte förstöra fotgåendet beslutade vi att belöna kontakt i leken. Vi tittade på hur jag belönade Ella och när det ”gick fel”. Vid näsa/nos tappade hon inte kontakten efter belöning. Vid belöning från vänster hand vid Ellas vänster öra, tog hon kontakt efter varje munsbit. Däremot om jag belönar med höger hand släpper hon kontakten och tittar ner i backen vid varje tillfälle. OJ vad inlärt detta beteende blivit. Här skulle det nu vara svart och vitt.

  1. Ella har kortkoppel på sig, sittandes vid sidan, vi står så jag kan titta i spegeln.
    Jag säger fot och när Ella tittar på mig belönar jag från höger hand. I samma stund jag rätar på ryggen och tar bort handen säger jag ”fot” igen. Tittar hon ner korrigerar jag lagom i kopplet.Tar hon kontakt belönar jag direkt igen.
  2. Använd externbelöning/störning belöna kontakt, när Ella är ute vid skålen kommendera Fot Kommer Ella direkt tillbaka belöna, korrigera henne med att ta bort henne med kopplet.
  3. Belöna kontakt med snurr, ta bort handen i snurren släpper Ella kontakten korrigera med kopplet.  Annars belöna igen. Se till att ta större snurrar än jag brukar så jag inte blir så snurrig.
  4. Samma som 3:an men ”tappa” en godis när jag belönar, säg fot, om Ella tar kontakt belöna annars korrigera genom att stoppa henne med kopplet.

Utvärdera efter några dagar. Kör korta och få repetitoner per gång.  Blir det inte bättre måste vi hitta en annan lösning.

Dessutom ska jag börja göra längre kedjor innan servering av maten. Om Ella släpper och inte vill vara med så kommer jag låta maten stå och gå och göra annat tills Ella ber om att få jobba (för maten) Började med middagen idag. Aldrig har nog middagen smakat så bra, hon fick väl jobba i ca 3-4 minutrar. Tänkte börja med att hon lyckas några gånger först.

Korrigera låter kanske lite hemskt men synonymer till korrigera är rätta, rätta till, förbättra, revidera, justera, jämka, reglera, beriktiga, ändra. Vilket vi alla sysslar med fast på olika sätt, denna gång rättar jag genom att förhindra Ella från att få åtkomst till belöningen genom kopplet.