Ta ansvar för vår träning – bli en bra hundtränare- gruppmomenten

Just det sista är något jag strävar efter, hur ska jag bli en bra hundtränare. Jag upplever att jag har lätt för att lära in, lägga planer och genomföra planerna i inlärning. Jag har lätt för att ta åt mig och förädla andra hundmänniskors idéer och tankar angående hundträning. Jag försöker tänka på att belöna Ella för det hon gör, oftast för mycket eller rättare sagt för ofta, jag blir ju så glad. Jag har lätt för att sätta ihop träningskedjor och träna varierat. Under senaste halvåret har jag också blivit bättre på att träna med störningar. Jag har ett ganska bra psyke och en glad, lättlärd hund. Vilka pusselbitar är det då som saknas för att bli en bra hundtränare som dessutom kan visa upp ett  godkänt resultat och hur pass viktigt är det att göra det. För vem är det viktigt??? Det tänkte jag ta reda på denna vända när vi åkte upp till Kenth och Niina Svartberg.

På tisdagmorgon möttes vi upp och körde upp till Olandsbyggdens brukshundklubb. Lite molnigt var det och väderleken hotade med regn. Men det var en förväntansfull kvartett som körde upp. 3*Susanne samt Annette. Med oss hade vi Elvis och Elton (båda Golden), Kaizer (Schäfer), Frizbie (Rottis) och så Ella såklart.

Vi stannade i Alunda, packade in våra grejer på vandrarhemmet och tog en promenad och käkade lunch innan det var dax.

3 pass var var det som gällde, mitt fokus låg helt på att hitta de pusselbitar som nu saknades. Ella och jag började.

IMG_1380

Ingen bra platsliggning, grodläggandet är typiskt för Ella när hon känner sig obekväm men vet att hon ska ligga. Här har hon dock blivit tillsagd att ligga men inte plats.

GRUPPMOMENTEN

Första pucken som jag verkligen ville ta med Kenth, iom att han är Etolog, handlar om Ellas osäkerhet i gruppmomenten. Att hon piper och kan resa sig och närma sig mig under platsliggningen. Detta pass blev en del snack, men jag måste berömma Kenth för att han snabbt som ögat hade situationen klar för sig. Både runt mig och Ella.

 • Starka band mellan hund och förare är många gånger bra MEN inte under gruppmomenten där hunden ska kunna aktivt jobba UTAN sin förare.
 • Första platsliggningsträningen vi gjorde så kommunicera Ella med mig hela tiden. INGEN KOMMUNIKATION. Jag ska gömma mig om inte fysiskt så åtminstone  ha ryggen emot henne eller låta bli att titta på henne.
 • Träna på att Ella inte alltid ska vara nära mig, ex.v. när vi sitter på sidan av planen eller hemma i TV soffan. Kanske använda en grind så Ella får vara i ett annat rum.
 • Träna på att Ella ska ligga plats i vardagen, strunta i hur, men jobba med ”lagd hund ligger”. Lägg hunden och var konsekvent lägg tillbaka henne hela tiden, detta ”smittar” av sig in på tävlingsplanen.
 • Om Ella gör fel, påminn henne om vad hon ska göra. Inte låta henne börja om och lämna platsen utan ex.v. lägga ner huvudet igen.
 • Jobba med störningar, det finns positiva och negativa störningar. För Ella är positiva störningar godis, bollar, leksaker. negativa störningar är människor och hundar. Börja jobba med positiva störningar för att så småningom lägga till negativa störningar försiktigt.
 • Försöka göra de negativa störningarna mer positiva, ex.v. genom att låta Ella jobba med andra människor. Budföring, sökövningar, promenader osv. Allt som gör att andra ”okända” människor blir mer populära.
 • Vi jobbade med att sakta lägga godis vid tassarna på Ella, påsidan av Ella i jämnhöjd med armbågarna även vid låren. Ella fick sitta upp, lägga ut godbitar för att sedan träna på att lägga sig ner och köra platsliggning. När vi började lägga godbitar vid låren började Ella ändra attityd. Hon gick över till ett, aktivt, platsliggande med tanken tungt bakåt.
 • Kenth tyckte att jag skulle jobba in det som rutin på träning för att sedan användas på tävling att lägga ut en godis vid Ellas högra lår innan jag lägger henne ner.
 • Kenth tror också att Ella skulle må bra av haktryck. Han föreslog att Ella som tävlingsrutin skulle pressa sin haka i handen på mig medans vi väntar på nedläggande.
 • I träningen av haktryck och platsliggningen behöver jag bli lugnare i mina belöningsleveranser.
 • När jag tränar ska jag oftast träna både sitt i grupp och plats. Belöna i mellan momenten i början för att sedan göra mer och mer tävlingslikt. Lägga belöningar osynligt.
 • Förberedelserna för gruppmomentetn bör vara just att hon ska arbete självständigt innan vi går in på planen. För att sätta mindset.

OBS!! det jag skriver här är mina tolkningar och tankar efter samtalen med Kenth. Alla missförstånd är alltså mina.