Tillfälle 5 Valp till stjärna – Omväntlockande och stadga

IMG_0702

Denna gång kom ett av mina favoritämnen: Stadga och omvänt lockande. Nu fick vi nörda rejält. Det som stod i planeringen för dagen var:

 • Visa hur din hund kan söka sig in mot dig efter en belöning.
 • Visa hur hunden kan söka sig in till din vänstra sida-
 • Visa hur långt du kommit i pallträningen.
 • Vilken ingång vid sidan vill du träna in?

Vilket vi började med. Tur nog så gjorde vi det grundligt och det fanns en del att peta på i detta upplevde jag. Återigen Tjat, lock och pock diskussioner.  Här hamnade flera stycken. Varianten att i detta gå direkt att träna ingångar för att visa att den kommer tillbaka. Dvs vikten av att dela moment så att vi inte förstör de ”heliga” ingångarna.

Visa hur hunden söker sig till vänster sida tog jag inte med, här tycker jag att inte det varit tydligt att detta skulle tränas och att vi inte gått igenom detta tidigare.

Pallen gick strålande för alla, helt klart framåt. Några kunde göra ingångar och att hunden följde. Vi fick repetera lite om vikten att ha förarens fötter på rätt ställe och att använda omvänt lockande om vi har hundar som är för ivriga med frambenen för att få lite lugn. Vi kom tillbaka till detta med vikten av rätt huvudposition vilket kan tränas på hunden på pallen när polletten trillat ner. Vi körde också en diskussion angående belöningshantering och placering. Belöningssignal först därefter rörelse mot fickan och leverera på rätt ställe. Kanske t.o.m. ha godis i höger hand för att minska tid och rörelse. Vi pratade också om att vissa använder ”titt-target” som jag kan jämställa med huvudposition. (detta står det ingenting om i boken).

På frågan vilken ingång deltagarna skulle ha var det 100% på vänster sida. Efter diskussion med fördelar och nackdelar med de olika sidorna så funderade en på att använda högeringång istället. Tog även upp IPO ingången i Class 1 som avslutas framifrån så alla skulle ha den tydlig framför sig i sitt beslut.

Sedan diskuterade vi runt:

 • Vilka sidor är viktigast att stärka hos just din hund?

Här hade jag skickat ut en enkät till deltagarna innan, då jag ville att de helt oberoende till varandra skulle göra sina bedömningar.

2016-11-23 (1)

Alla svarade snabbt och tyckte det var roligt med en enkät. Vi fick bra diskussioner och många var klara med vad de behövde stärkas just nu och att de behöver med (o)jämna mellanrum göra nya uppföljningar och inte köra på i sina vanliga spår. Vi var också helt överens om att om man behövde träna ex.v. stadga så måste även valpens styrkor tränas så de bibehålls.

Så här såg gruppens sammanlagda svar ut: (en hade inte hunnit svara)

2016-11-23 (2)

2016-11-23 (3)

2016-11-23 (4)

2016-11-23 (5)

2016-11-23 (6)

Nu var det dags att komma vidare nästa fråga att diskutera var:

 • Hur vill du att sittandet, liggandet och ståendet i stadga ska se ut när din hund utför dem?

Började med att det fanns lite olika åsikter men efter genomgång var alla överens, Hunden ska sitta/ligga/stå helt still titta på godiset/leksaken i handen/golvet eller var man nu placerar den.

 • Hur kan du på ett tydligt sätt visa för hunden när den ska bryta respektive hålla en position?

Denna glömde vi faktiskt i vår iver (och tidsbrist) bort så jag får försöka komma ihåg att jobba med den vid nästa tillfälle.

 • Varför är stadgan så viktig när andra hundar finns runt omkring din hund?

Detta har vi jobbat med och pratat om sedan första träffen och direkt. Här jobbar alla bra. denna gång satt de mer i en ring, vilket var mycket intressant. De började spana in varandra och det var mycket större störning med det ”nya” dvs att inte ha alla kompisar på rad. Nyttigt för oss alla.

 

 • Innan du börjar att träna stadga får du träna omvänt lockande så att hunden förstår principen.
 • Träna stadga i sittande och liggande position.

De flesta utom någon enstaka hade påbörjat och vissa kommit riktigt långt i det omvända lockandet. Lite så jag känner att det kommer sent i kursen (då den behövts i vissa tidigare pass, ex.v. på pallen) Återigen det pedagogiska att nå fram med att inte prata ihjäl hunden, inte använda nej, lock och pock. att röra och gömma handen. Vi var fler som hade reagerat på texten i boken gällande att ”ta bort handen om hunden försöker ta” men det har nog blivit kvar sedan första utgåvan och glömts bort. Försökte vara tydlig med att utmana hunden INTE röra handen bort från hunden utan bara stänga den. Vi tog några steg. Hålla handen stilla, röra handen och hunden är stilla, lägga ner godiset på marken hunden stilla, ”sprätta iväg” godiset och hunden är stilla. Det fungerade perfekt. De fick jobba med sitt eller ligg och jobba vidare alla på en gång med stadgan. Tog sedan ut två ekipage för att visa resterande hur de kan jobba vidare. Den ena gjorde mer eller mindre en ”indian” där hunden satt stilla. Den andra hade fin stadga i stå och vi försvårade störningen genom att lätt putta den söta 16 veckorsvalpen på sidorna och belönade trycket inte släppandet.

 • Börja med hopp-stå-övningar.

Nu var tiden slut så vi jobbade bara med Rippe. Som fick visa hoppstå som tränats in med en handtarget över huvudet och nu hade matte funderingar på hur hon skulle banta bort handen. Precis som det stod om i boken. Jag visade då även möjligheten att träna in med hjälp av en kastad godis (varnade dock för att valparna kanske var för unga för att fatta detta) Rippe hoppade superfint men missade varenda gobit. Men fick klick fint timat med nedkomst med hjälp av en träningskompis.

Fick frågan vad denna övning var bra för. Fjärren var vi alla överens om OM bakbenen skulle vara låsta. Rippe ska ha låsta framben. Men också i ställandet under gång finns det en fördel att ha denna låsning. Dock svårare att utnyttja vid inkallning med ställande.

Nästa gång ska vi träna fart och ta i. Då har vi hyrt hall. Kommer bli superbra. Ser så fram emot måndag.