Tycker hunden inte om musiken kommer hon inte gå i takt

Vilken dag, eller vilka dagar. Mycket är sådant som jag vet och försöker praktisera, men Eva är sååå himla ”rakt på” tydlig och klar i hela sitt språk både med kroppen och orden. Det är lätt att förstå henne och en del pusselbitar föll på plats och vissa varför fick svar 🙂

Idag började vi med teori, vilket tog lite tid men samtidigt var/är intressant. Som framgår av rubrikerna i dessa två inlägg fick vi reda på att Fria följet är som en dans där det är jag som för och hunden ska följa.

Det är viktigt att vi tar över dansgolvet, med blicken fram och huvudet/axeln för hunden. I vänstersvängen för vi huvudet lite till vänster (för att se var vi går) i högersvängen lika så. Annars är blicken och huvudet rakställt.  det gäller att ha rätt grundtänk:

 • Vem bevakar vem, Jag FÅR INTE bevaka hunden hunden ska bevaka mig.
 • Bestäm hur du vill att tävlingspositionen ska se ut i det färdiga momentet, jobba med att introducera denna position som världens bästa signal för hunden. ”Nu finns chans till belöning”
 • Hur ser våra belöningsplaceringar ut, vad vill jag uppnå med den placeringen. Använd gärna godis i händerna som störning eller en boll i snöre som lekfullt puttar hunden i vänstersidan under FF. Hunden får bara ta godiset/leksaken på kommandot. Jag ska också kunna ha en godis i handen och samtidigt kunna skicka hunden på en extern belöning eller tvärt om kunna belöna med framtaget godis istället för att skicka på externbelöningen. Variera belöningarna INGA RITUALER. Var noga med att kropsspråket INTE ska förändras när vi ger belöningssignal. Om vi ska kasta godis eller gräva fickorna gör det efter signalen då vi också går ur tävlingsposition.
 • Jobba upp så att vänster sida är en TARGET för hunden, Hunden ska sugas dit så fort vi lockat/knuffat/vänd bort från hunden. Hunden ska göra allt för att komma tillbaka för ytterligare chans till belöning. Går hunden ur position backa INTE, skjut ut hunden från dig genom att knuffa på den gärna med en godis i handen för att på det sättet magnetisera sidan, hunden vill tillbaka.
 • Mycket av vår träning ska vara att ”hålla undan min target” för att träna hundens uthållighet.
 • Jobba mycket med tempoväxlingar, en hund förstår sin position och lär sig förstå positionen när han/hon klarar av att bibehålla positionen från ”spring marsch” till ”halt”, kriteriet för belöning är att hunden håller position i första steget.
 • Generalisering, vi behöver tänka på vilken ”press” vi lägger på våra hundar i miljö och sociala störningar. Störningsträningen är något vi ska lägga in så snart hunden klarar minsta lilla detalj, försök få tanken ”härligt, det gick att lura hunden. Använd gärna en träningskompis som störning, lägg in kommenderingar som störning  förändra störningarna efter max 2 lyckanden, Om hunden inte lyckas bibehålla fokus efter två störningsförsök är störningen för svår och vi måste fundera på hur får hunden att lyckas den tredje gången.

Vi behöver lära hunden :

 • Ingångar
 • Bakdelskontroll
 • Stegförflyttnignar
 • Halter
 • Vändningar.

Vi tränar detta i mycket korta pass, en hund bygger frustration ex.v. när vi tar två steg vänster och sedan halt. Lägg in dessa stegförflyttningar i ”dansen” Gör vi hela stegförflyttningen så kan lätt ljudande och gnäll komma in.

När vi vill träna attityd blanda inte in halter eller/och vinklar. Tänk som en dans, där hunden ska bevaka mig.  Hjälp INTE hunden, Sätter den sig inte säg inte sitt, backa inte fortsätt med fritt följ, stanna igen lyckas vi inte denna gång heller, lägg in ett sitt samtidigt som vi stannar (inte som hjälp korrigering). det är otroligt enkelt att bygga in kedjor där en halvhalt eller backa för att få in hunden i position blir endel av fotgåendet. Vi gör det väldigt svårt för hunden att förstå vad som då är rätt eller fel.

Locka inte in hunden i position utan ”dra loss” hunden ur den position som hunden vet ger belöning. Lär hunden ”kavla upp ärmarna och svära” Hunden ska uppmana oss att ge kommandot så att de kan visa att de gör rätt.

Använd gärna uppsökandeträning för att befästa vänster sida = target, lägg snabbt på en störning redan i uppsökandet, försök ”dra loss” hunden från sidan, För att på så sätt få hunden att säga ”nehej du den lätta går jag inte på”.

Tänk på att inte belöna skvaller, som många gör även jag 🙂 Om du får ett blicksläpp så belönar vi för att hunden återtar kontakten. Då har vi ju belönat blicksläppet. Bryt direkt retsamt och ge hunden en ny chans till träning.

I belöningen ska jag röra mig ”bort från hunden” i högervarv. När belöningen är utdelad ska jag jobba bort blicksläppet  mellan belöning och tävlingsposition och gående. Detta är ett av Ellas problem vilket gör att hon inte helt förstår sin position och vikten av att vara på rätt plats. Vi löste detta genom att jag fortsatte snurra tog bort belöningshanden och rätade upp mig i tävlingsposition snurrandes. Nu fick jag en Ella som gick mycket tightare och med större säkerhet på uppgiften. Eva tyckte vi inte skulle traggla fotgåendet för Ellas grundposition är bra. Vi måste försvåra genom att lägga på störningar. Eva gick ganska nära och jollrade med godis i handen. Ella lurades en gång men fattade snart leken. Snart kunde leken utökas och Eva körde kommenderingsord och jag belönade med gos, varsegod (gå till Eva för belöningsstund, där även jag kom dit) osv.

Här måste vi jobba med uppsökande med direkta störningar och öka störningarna mer och mer. de måste också vara överraskande.

Det andra jag tog upp var stegförflyttningar, som jag anser att jag har problem med sedan jag trampat Ella på tassarna vid ett flertal tillfällen.  Eva tittade och menade att jag skulle träna 360 grader runt en externbelöning som ligger i mitten. Samt mycket snart lägga in störningar även i denna träning. Hon satte sig 3 meter framför  mig och störde Ella, nu hände något roligt. Ella svarade fint på Evas joller och godisretning, försökte få loss godiset fast Eva blev passiv genom att lägga sig och lite annat. När det inte lyckades återkom hon till mig, vilket gjorde att jag kunde skicka henne på belöning hos Eva. snart fattade Ella även denna lek och nu la Eva in ”kommendera” som störning. Vilket resulterade att Ella snabbt skyndade sig till tävlingsposition  för att på nytt få en externbelöning hos Eva. Tredje gången hände ytterligare en ny störning , träningsklockan ringde, vilket gjorde att Ella fick tänka till ytterligare en gång, blev lite frustrerad och började skälla. Så vi bröt träningen en liten stund. La undan Ella där Eva även uttryckte att med en hund som Ella som tänker så mycket kan man ”belasta” med att avbryta träningen utan att förstöra. Efter en liten stund tog vi upp henne igen och Evas ”kommendera” gjorde att Ella satt som en smäck i tävlingsposition och vi kunde nu börja jobba med stegförflyttningar där Eva fortsatte vara externbelöning/störning och klickade när Ella jobbade med bakdelen. Eva menade på att vi kunde lägga på endel steg och någon annan får klicka när Ella jobbar med bakdelen. Börja med mindre steg som sedan utökas och när jag kliver bakåt snedda lite från Ella.

Känns som bra vägar framåt. Nu är jag taggad att sätta igång att träna igen.