Work hard for the money….

Jaha, nu har jag börjat trappa upp träningen lite. Känns ganska bra även om fokuset på gruppmomenten känns lite sådär. Igår åkte jag iväg till en ny plats träffade min kompis Ewa med jakt cockerspanieln Salsa. Vi började med gruppmomenten innan Ella hade nosat av området. Sitt i grupp var ok, men platsliggningen fungerade uruselt. Så fort jag gick ifrån reste sig Ella och kom smygande. Gick tillbaka och la henne igen, gick kortare sträcka ifrån henne. Hon reste sig upp efter ett litet tag, tillbaka la om gick ännu lite kortare sträcka ifrån Ella. Tillslut låg hon, men jag utmanade inte ödet och lät henne ligga en kort stund med mig nära. Kändes att vi behövde lyckas.

Därefter fick Ella vänta medans vi körde igenom det Ewa ville köra. Bl.a. Inkallning där Ewa beklagade farten, vilket var en ok fart om man inte vet hur snabbt Salsa kan springa. När det var Ellas tur hade jag bestämt mig för att köra en kedja bestående av vittringen, Fjärren och avsluta med Salsas metallapport. Jag la ut en externbelöning som Ella var mycket het på. Vittringen gick bra, Jag la Ella 90 grader ifrån belöningen och hon hade lite svårt att fokusera på fjärren, vilket resulterade i framflytt, som jag släppte igenom iom att det är kedjan jag tränar. Jag avslutade med metallen som jag gjorde med ryggen mot belöningen. Ett snyggt gripande och snabb tillbaka innan jag i farten tillbaka belönade med externbelöningen. Dax för byte av hund, nästa gång det var vår tur körde jag en inkallning med ställande, belönade ställandet med bollkastaren för att visa Ewa hur snabbt Ella kan stanna ifall hon vill tillräckligt mycket. Efteråt blev det en underbar promenad ute i Ewas omgivningar innan vi skiljdes åt.

Just nu får Ella jobba mycket, för att överhuvudtaget få sin frukost. Jag gör iordning frukosten, alltid med något extra i, ställer den högt uppe på akvariet i vardagsrummet och avvaktar. Ella vet exakt att det är hennes mat och att det finns något  extra gott i maten. Hon tigger påen bra nivå. cirklar runt mig,följermigvarjestegåtminstone med ögonen, närmar jag mig vardagsrummet kommer hon upp i fot. Idag ställde jag äggklockan på 4 minuter,det är dentiden hon ska jobba innan hon får maten.

Vi börjar enkelt, sitta med kontakt, ett steg fram, sitta med kontakt, tvåsteg åthöger, sitta med kontakt, vänster om halt, sitta med kontakt, ja ni för står. Därefter får hon lägga sig ner,komma på inkallning, jag lägger ut en apportbock, gårfotmedapportbock, fjärren osv. 4 minuter är MYCKET lång tid för en väldigt hungrig hund. Det är länge sedan vi tränade detta. Min tanke är att vi ska landa på 15 minuter utan att hon hon släpper fokus och attityd. Ella tycker verkligen hon får arbeta hårt för brödfödan 🙂

Även promenaderna är förändrade,minst en gång under promenaden kör vi gruppmomenten, inte alltid full tid, men konsekvent att det är jag som bryter. Fria följet tjatar vi också vidare med, framförallt inga släpp i helt om marsch och halt.  Vi måste bara hitta andra träningsplaner att träna på, så jag jobbar medden störningen också.